Publication: Gıda Mühendisliğinde Elektronik Dil Uygulamaları
| dc.contributor.author | Koca, İlkay | |
| dc.contributor.author | Kaya, Zeliha | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T00:27:43Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Giresun Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Elektronik dil, bir dizi sensörden oluşan ve sıvı ya da sıvı forma dönüştürülmüş karmaşık örneklerin tadını karakterize etmek için kullanılan cihaz olarak tanımlanmaktadır. Bu cihaz, tıp, kimya, çevre ve gıda alanlarında kullanım olanaklarına sahiptir. Elektronik dil gıda sanayinde; meyve, sebze, et ve süt ürünleri ile içeceklerde tazeliğin kontrolünde, bozulma veya olgunlaşmanın takibinde kullanılmaktadır. Yaygın olarak, tat analizlerinde eğitimli panelistlerden yararlanılmaktadır. Ancak, tat algısının bireyler arası değişkenlik göstermesi ve öznel olması gibi dezavantajlarından dolayı elektronik dil tercih edilmektedir. Bu derlemede, farklı sistemlere sahip olan elektronik dillerin temel yapısı, çalışma prensipleri, gıdalarda kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.24925/turjaf.v8i7.1463-1471.3305 | |
| dc.identifier.endpage | 1471 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2148-127X | |
| dc.identifier.issue | 7 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 1463 | en_US |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i7.1463-1471.3305 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/36405 | |
| dc.identifier.volume | 8 | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.relation.ispartof | Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
| dc.title | Gıda Mühendisliğinde Elektronik Dil Uygulamaları | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
