Publication:
Gıda Mühendisliğinde Elektronik Dil Uygulamaları

dc.contributor.authorKoca, İlkay
dc.contributor.authorKaya, Zeliha
dc.date.accessioned2025-12-11T00:27:43Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Giresun Üniversitesien_US
dc.description.abstractElektronik dil, bir dizi sensörden oluşan ve sıvı ya da sıvı forma dönüştürülmüş karmaşık örneklerin tadını karakterize etmek için kullanılan cihaz olarak tanımlanmaktadır. Bu cihaz, tıp, kimya, çevre ve gıda alanlarında kullanım olanaklarına sahiptir. Elektronik dil gıda sanayinde; meyve, sebze, et ve süt ürünleri ile içeceklerde tazeliğin kontrolünde, bozulma veya olgunlaşmanın takibinde kullanılmaktadır. Yaygın olarak, tat analizlerinde eğitimli panelistlerden yararlanılmaktadır. Ancak, tat algısının bireyler arası değişkenlik göstermesi ve öznel olması gibi dezavantajlarından dolayı elektronik dil tercih edilmektedir. Bu derlemede, farklı sistemlere sahip olan elektronik dillerin temel yapısı, çalışma prensipleri, gıdalarda kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır.en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v8i7.1463-1471.3305
dc.identifier.endpage1471en_US
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issue7en_US
dc.identifier.startpage1463en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v8i7.1463-1471.3305
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/36405
dc.identifier.volume8en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleGıda Mühendisliğinde Elektronik Dil Uygulamalarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files