Publication: Gıda Mühendisliğinde Elektronik Dil Uygulamaları
Abstract
Elektronik dil, bir dizi sensörden oluşan ve sıvı ya da sıvı forma dönüştürülmüş karmaşık örneklerin tadını karakterize etmek için kullanılan cihaz olarak tanımlanmaktadır. Bu cihaz, tıp, kimya, çevre ve gıda alanlarında kullanım olanaklarına sahiptir. Elektronik dil gıda sanayinde; meyve, sebze, et ve süt ürünleri ile içeceklerde tazeliğin kontrolünde, bozulma veya olgunlaşmanın takibinde kullanılmaktadır. Yaygın olarak, tat analizlerinde eğitimli panelistlerden yararlanılmaktadır. Ancak, tat algısının bireyler arası değişkenlik göstermesi ve öznel olması gibi dezavantajlarından dolayı elektronik dil tercih edilmektedir. Bu derlemede, farklı sistemlere sahip olan elektronik dillerin temel yapısı, çalışma prensipleri, gıdalarda kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Volume
8
Issue
7
Start Page
1463
End Page
1471
