Publication:
Sinop Kıyılarındaki ?Cystoseira Barbata? Deniz Yosunundan Alginat Üretimi Üzerine Bir Araştırma

dc.contributor.advisorTuran, Hülya
dc.contributor.authorKodalak, Neslihan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:43:10Z
dc.date.available2020-07-21T21:43:10Z
dc.date.issued2008
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 12437en_US
dc.description.abstractYapılan çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Sinop ili Karakum ve Akliman mevkiinden 2006 Ocak ve 2006 Aralık ayları arasında 12 ay boyunca iki tekerrürlü toplanan Cystoseira barbata (Good. Et Wood. Ag., 1821) esmer deniz yosunundan alginat üretimi ve kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gerçekleştirilen çalışmada Cystoseira barbata esmer deniz yosununun yıllık alginat verimine ve kalitesine bakılmış ve alginatın kalitesini belirlemek amacı ile viskozite ve pH değerleri incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Cystoseira barbata'nın mevsimsel kimyasal kompozisyonundaki değişimler de incelenmiştirYapılan çalışma sonunda Karakum istasyonundan toplanan örneklerde yıllık ortalama alginat verimi %16.26±1.36, Akliman istasyonunda ise %13.20±1.27 olarak bulunmuş ve her iki istasyon arasında istatistiksel açıdan bir farklılığa rastlanılmamıştır (P>0.05).Elde edilen alginatlara ait yıllık ortalama viskozite değerlerinin Karakum'da (44.74±8.13cps) Akliman'a (24.89±3.40cps) oranla daha yüksek olduğu tespit edilirken (P<0.05), pH değerlerinde (Karakum 10.31±0.03, Akliman 10.34±0.02) istatistiksel olarak önemli bir farklılığa rastlanılmamıştır (P>0.05).Yıllık ortalama ham protein miktarı Karakum'da %8.40±0.98, Akliman'da %7.97±0.90, ortalama ham yağ oranı ise Karakum'da %1.19±0.05, Akliman'da %1.32±0.06 olarak tespit edilmiştir. Ham kül miktarı; Karakum istasyonunda ortalama %21.03±0.44 iken Akliman'da ortalama %20.53±0.53 olarak bulunmuştur.Her iki istasyonda da yıllık ortalama ham selüloz (Karakum %13.567±0.473, Akliman %13.591±0.371) ve toplam karbonhidrat değerleri (Karakum %44.102±1.135, Akliman %44.521±1.281) benzerlik göstermiştir (P>0.05).
dc.description.abstractIn this research, was aimed determining of its quality and alginate production from Cystoseira barbata (Good. Et Wood. Ag., 1821) picked during the 12 months between the January 2006 and December 2006 from place of Karakum and Akliman of Sinop in Middle Black Sea.In research, quality and yield of alginate produced from Cystoseira barbata were investigated and viscosity and pH values were examined to determining quality of alginate. Besides, in present study seasonal chemical composition of Cystoseira barbata were determined during the 12 months.According to results, annual average alginate yield was determined 16.23% in samples picked from Karakum station and 13.20% in samples pickled from Akliman station while alginate yield between the two groups were found no significant statistically (P>0.05).Annual average viscosity values (44.75cp) of alginates produced from samples in Karakum were determined higher than viscosity values (24.90cp) of alginate produced from samples in Akliman while pH values between the two groups (10.32 for Karakum, 10.34 for Akliman) were found no significant statistically (P>0.05).Annual average, crude protein, crude lipid, crude ash, crude cellulose and total carbohydrate content of samples pickled from Karakum and Akliman were determined as, 8.41%, 7.97%, 1.19%, 1.33%, 21.04%, 20.53%, 13.57%, 13.59% and 44.10%, 44.52%, respectively (P>0.05).en_US
dc.formatXIII, 74 y. : çizelge, resim, şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage74
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wBmNpkQC9Nhi90NLW7E7-fXy7iO-a6FfU7aDX0HI708hfR-K1ihZGE8VNaCtoBJ0
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/12437.pdf
dc.identifier.yoktezid213437
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.subjectSu Ürünleri
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS K77s 2008en_US
dc.titleSinop Kıyılarındaki ?Cystoseira Barbata? Deniz Yosunundan Alginat Üretimi Üzerine Bir Araştırma
dc.titleA Research on Production of Alginate from Seaweed Cystoseira Barbata in Sinop Coastsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files