Publication:
Ultrasonik Yöntemlerle Ekstrakte Edilen Yaban Mersininin Biyoaktif Özellikleri ve Kefir Üretiminde Kullanımı

dc.contributor.advisorDervişoğlu, Muhammet
dc.contributor.authorEr, Mehtap
dc.date.accessioned2020-07-21T21:31:37Z
dc.date.available2020-07-21T21:31:37Z
dc.date.issued2014
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 111067en_US
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, yaban mersini pulplarına düşük ve yüksek yoğunluklu (20 ve 35 kHz) ultrasonikasyon teknolojisi uygulanmış, meyve pulpları katılarak yapılan kefirlerin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler incelenmiştir. Toplam fenolik madde miktarı, FRAP ve EC50 değerleri dikkate alınarak, ultrasonikasyon uygulanmış yaban mersini pulplarında ekstraksiyon koşulları yanıt yüzey yöntemiyle optimize edilmiştir. Ekstraksiyon koşulları için optimum nokta %80 titreşim genliği ve 20 dakika tespit edilmiştir. Düşük ve yüksek yoğunluklu ultrasonikasyon uygulanan pulpların cyanidin miktarları 2.81-3.41 mg/L, malvidin miktarları 26.21-28.11 mg/L arasında değişim göstermiştir. Uygulanan tekniklerin, gallokateşin hariç bazı kateşin türlerine etkisi önemli bulunmuştur. Pulpların epigallokateşin , kateşin, epikateşin miktarları sırasıyla 111.08-132.56 mg/L, 83.63-151.98 mg/L, 10.82-26.03 mg/L olarak tespit edilmiştir. Optimum koşullarda düşük ve yüksek yoğunluklu ultrasonikasyon teknikleri ile üretilen pulpların sırasıyla; toplam fenolik miktarı 6638.88 ve 8166.66 mg GAE/L, antioksidatif kapasite ölçüsü olarak FRAP değeri 17.04 ve 17.96 mg TE/g ve EC50 değeri 1.57 ve 1.88 mg TE/mL olarak saptanmıştır. Meyveli kefirlerde yapılan duyusal analizler sonucunda, panelistler en çok %30 meyve pulpu ilave edilen örnekleri beğenmişlerdir. Optimize edilen %30 pulp ilaveli kefirlerin lactobacilli, leuconostoc, lactococci, maya sayıları sırasıyla ortalama 8.32, 6.80, 8.93 ve 3.80 log kob/mL olarak tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Yaban mersini, kefir, ultrasonikasyon, antioksidatif kapasite
dc.description.abstractIn this thesis, low and high intensity (20 and 35 kHz) ultrasonication technologies were applied to blueberry pulps and sensorial, microbiological and chemical properties of kefirs added blueberry pulps were examined. Extraction conditions were optimized with response surface methodology. Total phenolic quantity, FRAP and EC50 values were chosed as response parameters. Optimum point for extraction conditions was determined as 80% amplitude and 20 min. Cyanidin quantities of pulps treated low and high intensity ultrasonication ranged from 2.81 to 3.41mg/L and malvidin quantities of them varied between 26.21-28.11 mg/L. Applied techniques were found to be have significant effects on certain types of catechin excluding gallocatechin. Epigallocatechin, catechin, epicatechin quantities of pulps were respectively detected 111.08-132.56 mg/L, 83.63-151.98 mg/L, 10.82-26.03 mg/L. At optimum conditions, total phenolic content of pulps produced by tecniques of low and high intensity ultrasonication techniques were found 6638.88 and 8166.66 mg GAE/L, respectively. As a measure of antioxidative capacity FRAP and EC50 values of them were determined as (17.04 and 17.96 mg TE/g ), (1.57 ve 1.88 mg TE/mL ) respectively. As a result of sensory analysis in fruit kefir, panelists prefered samples of kefir added 30% fruit pulp. The average lactobacilli, leuconostoc, lactococci, yeast counts of kefir with 30% pulp addition were detected 8:32 log kob/mL, 6.8 log kob/mL, 8.93 log kob/mL, 3.8 log kob/mL, respectively. Key words: Blueberry, kefir, ultrasonication, antioxidative capacityen_US
dc.formatXIX, 87 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage109
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=48XPj7KKQhKUgntkUiKO3JFYMM5cEkw1nY_Ykq1lFHfgwkfMxLy1EjnxYMGWHsqR
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/111067.pdf
dc.identifier.yoktezid374111
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectGıda Mühendisliği
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS E65u 2014en_US
dc.titleUltrasonik Yöntemlerle Ekstrakte Edilen Yaban Mersininin Biyoaktif Özellikleri ve Kefir Üretiminde Kullanımı
dc.titleBioactive Properties of Blueberry Extracted with Ultrasonic Methods and Usage in Kefir Manufactureen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files