Publication: Katı Kültür Fermantasyonun Zeytin Yaprağı Temel Besin Madde, Bazı Mineral Madde, Kondanse Tanen ve Fenolik Bileşenlerine Etkisi
Abstract
Bu çalışmada Aspergillus niger (ATCC 52172) ile katı kültür fermentasyonu (SSF)’nun zeytin yaprağının temel besin madde, bazı mineral madde, kondanse tanen ve fenolik bileşenler üzerine etkileri araştırılmıştır. Fermente edilen (FOL, A. niger ATCC 52172) ve fermente edilmeyen (OL) zeytin yaprağı olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. SSF için uygun çevresel koşullar (sıcaklık, nem, pH) oluşturuşmuş olup fermentasyon 8. gün sonunda sonlandırılmıştır. Fermentasyon sonrası OL ile karşılaştırıldığında FOL’ün ham selüloz, nötr deterjan lif (NDF) ve asit deterjan lif (ADF) içeriğinin azaldığı, ham protein, ham yağ, ham kül ve kondanse tanen düzeylerinin ise arttığı tespit edilmiştir. Bazı makro mineral (Ca, N, K, P, Mg) ve mikro mineral (Fe, Mn, Zn, Cu, B) düzeyleri OL ve FOL arasında değişiklik göstermiştir. Fermentasyon sonrası FOL’ün kateşin ve hidroksitirosol içerikleri artarken oleuropein miktarı azalmıştır. Elde edilen veriler A. niger ATCC 52172’nin zeytin yapraklarının besinsel kompozisyonunu iyileştirmede uygun bir inokulant olduğunu göstermiştir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Volume
7
Issue
1
Start Page
115
End Page
119
