Publication:
Bıçağı Teflon (PTFE) Kaplamalı ve Kaplamasız Budama Makaslarıyla Bazı Meyve Ağacı Dallarının Kesilmesinde Kesme Kuvvetinin Dalın Bazı Fiziksel Özelliklerine ve Kesme Hızına Bağlı Olarak Değişimi

dc.contributor.advisorBeyhan, Mehmet Arif
dc.contributor.authorAytan, Sedef
dc.date.accessioned2020-07-21T21:43:30Z
dc.date.available2020-07-21T21:43:30Z
dc.date.issued2012
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2013en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 68832en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, budama makası bıçağının teflonla (PTFE) kaplanmasının, kaplanmamış bıçağa göre maksimum kesme kuvvetini ve kesme enerjisini nasıl etkilediği saptanmış ve maksimum kesme kuvveti ile meyve türü, dalçapı, kuru madde miktarı ve kesme hızı faktörlerine bağlı olarak değişimleri araştırılmıştır.Yapılan regresyon analizi sonuçları, maksimum kesme kuvveti ve kesme enerjisi değerlerindeki değişimin, odunsu doku kesit alanı, kuru madde oranı ve kesme hızı faktörlerine bağlı olduğunu göstermiştir. Teflon(PTFE) kaplı bıçağın, kaplamasız bıçağa göre, maksimum kesme kuvvetini, özellikle düşük kuru madde oranlarına sahip(%40...50) 12?15 mm çaplı dal gruplarında, % 17.?31 arasında azalttığı saptanmıştır. Gala elma çeşidi dallarının kesilmesinde gereksinim duyulan maksimum kesme kuvveti ve kesme enerjisi değerleri, 0900 Ziraat kiraz çeşidine göre, sırasıyla %10 ve %10.34 daha yüksek bulunmuştur.Yapılan regresyon analiz sonuçları, her iki bıçak tipinde de, kesme hızının maksimum kesme kuvvetini azaltacak yönde etkilediğini ortaya koymuştur.
dc.description.abstractIn this study, the effect of Teflon (PTFE) cover on pruning scissor is analyzed by means of variations in cutting force and cutting energy against a non covered standard pruning scissor. Also, the variations in cutting force is determined depending on fruit type, branch diameter, dry matter amount and cutting velocity.Results of regression analysis showed that the variations in maximum cutting force and cutting energy were dependent on woody cross-section, dry matter ratio and cutting velocity factors. It?s found that the teflon(PTFE) coated knives have decreased the maximum cutting force by %17 to 31 especially in branches with low dry matter ratio (%40?50) and having 12?15 mm diameter. The maximum cutting force and cutting energy needed for pruning Gala apple branches were found to be higher than in cutting 0900 Ziraat cherry branches by %10 and %10.34, respectively.The results of regression analysis showed that the cutting velocities have decreased the maximum cutting force in both knife types.en_US
dc.formatIX, 59 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage71
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=rcbWnuqW6HxCZ_98ARapgvT2BjfVZ8OXvJt48j4TmQskiy6in8SoNvjXeoXgvGlc
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/68832.pdf
dc.identifier.yoktezid324512
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectKesme Kuvveti
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectCutting Forceen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A988b 2012en_US
dc.titleBıçağı Teflon (PTFE) Kaplamalı ve Kaplamasız Budama Makaslarıyla Bazı Meyve Ağacı Dallarının Kesilmesinde Kesme Kuvvetinin Dalın Bazı Fiziksel Özelliklerine ve Kesme Hızına Bağlı Olarak Değişimi
dc.titleVariation of Cutting Force Depending on Some Physical Properties of the Branch and Cutting Speed in Cutting Branches of Some Fruit Trees with Teflon (PTFE) Coated and Noncoated Pruning Scissorsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files