• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli

Tarih

2018

Yazar

Öztürk, Ahmet
Serttaş, Sevgi

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Türkiye’de toplam tarım alanı bakımından 4. sırada yer alan Karadeniz Bölgesi meyve üretim alanlarıbakımından Ege Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi, 6.811.396 da’lık meyveüretim alanında (%20.8) yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye toplam meyve üretiminin %10.7’sini (2.138.700 ton)karşılamaktadır. Bölgede meyve üretimi yaygın olarak ev bahçeleri, karışık meyve bahçeleri ve kapama bahçelerşeklinde yapılmaktadır. Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4)Karadeniz Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut,hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir. Bölgede 2010-2016 yıllarında üretim alanı ve miktarı en fazla azalan meyve türleri kızılcık (%-81.8) ve kayısı (%-46.6) olurkenen fazla artış ceviz (%63.6) ve Trabzon hurması’nda (%29.98) olmuştur. En fazla meyve üretim alanı Ordu (%31.6)ve Giresun (%16.6) illerinde, en fazla üretim ise Rize (%40.8) ve Trabzon (%16.5) illerinde gerçekleşmiştir.Karadeniz Bölgesi’nde çay’dan sonra sert kabuklu meyveler hem üretim alanı hem de üretim miktarı bakımındanen yüksek paya sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nin meyve üretimindeki mevcut durumu ve potansiyelinin detaylıolarak ele alındığı bu çalışmada incelenen veriler ışığında Karadeniz Bölgesi’nin ülkemiz meyve yetiştiriciliğindeönemli bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.
 
The Black Sea Region is fourth in terms of total agriculture production areas and it follows theAegean Region as second in terms of fruit production areas in Turkey. The county has nearly 20 million tons oftotal fruit production. The Black Sea Region has 2.138.700 tons of total fruit production which corresponds to 10.7percent of total production in area with 6.811.396 da. Fruit production in the region is mainly performed in homegardens, fruit gardens and in commercial orchards. All of the Turkey’s tea production (100.0%) and the biggestportion of hazelnut production (66.4%) are supported in the Black Sea Region. Besides these products, otherfruits with higher production amount are cornelian cherry, kiwi, medlar, chestnut, walnut, mulberry, jujube, pear,persimmon and cherry. In the region, the highest decreases in production amount and production are in corneliancherry (-81.8%) and apricot (-46.6%), while the highest increases are in walnut (63.6%) and persimmon (29.98%)during 2010-2016. The largest fruit production areas are in provinces of Ordu (31.6%) and Giresun (16.6%), thehighest production quantities are in Rize (40.8%) and Trabzon (16.5%) provinces. Nut fruits have higher productionamount and areas after tea production in the Black Sea Region. In this study, current situation and potential of fruitgrowing in the Black Sea Region were evaluated in detailed. According the data evaluated in the study, the BlackSea Region has an important potential in Turkey’s fruit growing.
 

Kaynak

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cilt

8

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/DOI: 10.21597/jist.401769
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJM016RXpNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9531

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]

İlgili Öğeler

Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.

  • Türkiye’deki Calopteryx splendens (Harris, 1782) (Insecta: Odonata) Alttürlerinin Ekolojik Niş Modellemesi 

    Miroğlu, Ali; Demirtaş, Sadık (2017)
    Türkiye coğrafik konumu, topografik yapısı, çeşitli iklim tiplerini bulundurması nedeniyle biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir bölgededir. Türleşme ve alt populasyonların oluşumlarına rastlanmaktadır. Bu çalışmada ...
  • Olasılık Okuryazarlık Testinin Madde Tepki Kuramına Dayalı Yöntemler ile Değişen Madde Fonksiyonu Açısından İncelenmesi 

    Hasançebi, Burcu; Terzi, Yüksel; Küçük, Zafer (2019)
    Test geliştirme sürecinin birçok adımı vardır. Bu süreçte en önemli adım, testin geçerliliğini vegüvenilirliğini belirlemektir. Madde yanlılığını belirlemek ise, testin geçerliliği ve güvenilirliği için önemlibir kavramdır. ...
  • Türkiye Ulaşım Kaynaklı Enerji İhtiyacının Hibrit ANFIS-PSO Metodu ile Tahmini 

    Ceylan, Zeynep; Bulkan, Serol (2018)
    Ülke ekonomisi ve refah seviyesinin yanısıra savunma güvenliği ve stratejik hedefler yönünden enerjiplanlaması büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, enerji talebinin en doğru şekilde tahmini, ülke politikalarıaçısından kritik ...



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.