Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖztürk, Ahmet
dc.contributor.authorSerttaş, Sevgi
dc.date.accessioned2020-06-21T10:43:32Z
dc.date.available2020-06-21T10:43:32Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2146-0574
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://doi.org/DOI: 10.21597/jist.401769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJM016RXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9531
dc.description.abstractTürkiye’de toplam tarım alanı bakımından 4. sırada yer alan Karadeniz Bölgesi meyve üretim alanlarıbakımından Ege Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi, 6.811.396 da’lık meyveüretim alanında (%20.8) yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye toplam meyve üretiminin %10.7’sini (2.138.700 ton)karşılamaktadır. Bölgede meyve üretimi yaygın olarak ev bahçeleri, karışık meyve bahçeleri ve kapama bahçelerşeklinde yapılmaktadır. Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4)Karadeniz Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut,hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir. Bölgede 2010-2016 yıllarında üretim alanı ve miktarı en fazla azalan meyve türleri kızılcık (%-81.8) ve kayısı (%-46.6) olurkenen fazla artış ceviz (%63.6) ve Trabzon hurması’nda (%29.98) olmuştur. En fazla meyve üretim alanı Ordu (%31.6)ve Giresun (%16.6) illerinde, en fazla üretim ise Rize (%40.8) ve Trabzon (%16.5) illerinde gerçekleşmiştir.Karadeniz Bölgesi’nde çay’dan sonra sert kabuklu meyveler hem üretim alanı hem de üretim miktarı bakımındanen yüksek paya sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nin meyve üretimindeki mevcut durumu ve potansiyelinin detaylıolarak ele alındığı bu çalışmada incelenen veriler ışığında Karadeniz Bölgesi’nin ülkemiz meyve yetiştiriciliğindeönemli bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe Black Sea Region is fourth in terms of total agriculture production areas and it follows theAegean Region as second in terms of fruit production areas in Turkey. The county has nearly 20 million tons oftotal fruit production. The Black Sea Region has 2.138.700 tons of total fruit production which corresponds to 10.7percent of total production in area with 6.811.396 da. Fruit production in the region is mainly performed in homegardens, fruit gardens and in commercial orchards. All of the Turkey’s tea production (100.0%) and the biggestportion of hazelnut production (66.4%) are supported in the Black Sea Region. Besides these products, otherfruits with higher production amount are cornelian cherry, kiwi, medlar, chestnut, walnut, mulberry, jujube, pear,persimmon and cherry. In the region, the highest decreases in production amount and production are in corneliancherry (-81.8%) and apricot (-46.6%), while the highest increases are in walnut (63.6%) and persimmon (29.98%)during 2010-2016. The largest fruit production areas are in provinces of Ordu (31.6%) and Giresun (16.6%), thehighest production quantities are in Rize (40.8%) and Trabzon (16.5%) provinces. Nut fruits have higher productionamount and areas after tea production in the Black Sea Region. In this study, current situation and potential of fruitgrowing in the Black Sea Region were evaluated in detailed. According the data evaluated in the study, the BlackSea Region has an important potential in Turkey’s fruit growing.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionofDOI: 10.21597/jist.401769en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectKatı Halen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectNükleeren_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectPartiküller ve Alanlaren_US
dc.titleKaradeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyelien_US
dc.title.alternativeCurrent Situation and Potential of Fruit Growing in the Black Sea Regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage11en_US
dc.identifier.endpage20en_US
dc.relation.journalIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster