Kivi (Actinidia deliciosa A. Chev) tohumlarının çimlenmesi üzerine PEG-6000 uygulamaları ve değişik pH seviyelerinin etkileri
Özet
Kivi tohumlarına farklı pH seviyeleri ve PEG-6000 dozları arttırılması amacıyla yapılmış olan bu çalışmada, Hayward kivi çeşidine ait tohumlar materyal olarak kullanılmıştır. Tohumlar, meyve hasadından sonra 41C'de soğuk hava deposunda Mayıs ayına kadar meyve içerisinde muhafaza edildikten sonra çıkarılmıştır. Tohumlara yapılan canlılık testine göre canlılık oranı %84 düzeyinde olmuştur. Çimlenme üzerine PEG-6000 dozları (0 g/L, 200 g/L, 300 g/L, 400 g/L) ve 3 farklı pH seviyelerinin etkisi araştırılmıştır. uygulamalarda en yüksek çimlenme oranı 0 g/L (%1.33) dozundan elde edilirken 400 g/L dozunda çimlenme görülmemiştir. pH seviyesinin etkisi incelendiğinde en yüksek değer %0.9 ile pH 6'dan, en düşük değer ise %0.75 ile pH 7'den alınmıştır. Sonuç olarak, PEG-6000 dozlarının etkisi önemli bulunurken, pH uygulamaları ile pH x PEG-6000 interaksiyonunun etkileri önemsiz çıkmıştır This study was carried out in order to increase germination percentage of kiwifruit seeds different pH levels and PEG-6000 treatments, seeds of Hayward kiwifruit cultivar used as materials. The seeds were removed after being kept in the fruit until May after harvest in cold storage at 41 C. According to viability test seed viability rate was found 84%. Effects of investigated 3 different pH levels and PEG6000 doses (0 g/L 200 g/L, 300 g/L, 400 g/L) on germination. According to the findings, in terms of effect on the germination treatment doses the highest germination rate dose of 0 g/L (1.33%) but from dose of 400 g/L was undetected germination. Effects of investigated of the pH levels the highest value from pH 6 to 0.9%, and the lowest value was taken from pH 7 to 0.75%. As a result, although effect of PEG-6000 doses significant were found insignificant pH treatments and pH x PEG-6000 interactions.
Kaynak
Akademik Ziraat DergisiCilt
6Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRMU1UVXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/9285