Effect of the storage period on the physico-mechanical and some quality properties of sunflower seeds (helianthus annuus l.)
Özet
Özet: Bu çalışmada bitkisel yağ sanayinin en önemli hammaddelerinden birisi olan ayçiçeğinin (Helianthus annuusL.) Sanbro çeşidi tohumlarında, depolama süresinin (15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150 gün) tane fiziko-mekanik ve bazı kalite özellikleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, birim hacim ağırlık-depolama süresi arasındaki ilişki P0.01 olasılık düzeyinde önemli bulunurken, özgül ağırlıkdepolama süresi ve içsel sürtünme açısı – depolama süresi arasındaki ilişki önemli bulunmamıştır. Depolama süresine bağlı olarak ürün-sürtünme yüzeyleri arası statik sürtünme katsayılarındaki değişim beton ve galvanize çelik yüzeylerde önemsiz, ahşap yüzeyde ise P0.01 olasılık düzeyinde önemli bulunmuştur. İstatistiksel açıdan ayçiçeği numunelerinde depolama süresi - yağ oranı ve depolama süresi - asitlik oranı arasında P0.01 olasılık düzeyinde önemli bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Abstract: In this study, effect of the storage periods (15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150 days) on the physico-mechanical and some quality properties of the sunflower (Helianthus annuus L.), seeds (Sanbro hybrid variety), one of the most important raw materials in the vegetable oil industry, have been analyzed. As a result of the study, the correlation between the bulk density and the storage period was found to be significant with probability P<0.01. In contrast, the correlation between the true density and the storage period and between the angle of internal friction and the storage period was not found to be significant. In connection with the storage period, changes in the static coefficient of friction between the grain and the friction surface was not found to be significant in concrete and galvanized steel surfaces, while in wood surfaces was found to be significant with probability P<0.01. It has been calculated that there is an important statistical correlation between the oil content (OC) and the storage period, and between the free fatty acid content (FFA) and the storage period in the sunflower seeds with probability P<0.01, respectively.
Kaynak
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi DergisiCilt
28Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRNeU1ERXdNQT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/9164