Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞirin, Emre
dc.contributor.authorAksoy, Yüksel
dc.contributor.authorŞen, Uğur
dc.contributor.authorUlutaş, Zafer
dc.contributor.authorKuran, Mehmet
dc.date.accessioned2020-06-21T10:39:33Z
dc.date.available2020-06-21T10:39:33Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1301-9597
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBNU1UWTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9156
dc.description.abstractEt kalitesini belirleyen faktörler arasında eti oluşturan kas liflerinin tipi, sayıları ve boyutları yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, koyunlarda Musculus Longissimus Dorsi (MLD), Musculus Semitendinosus (MST) ve Musculus Semimembranosus (MSM) kaslarındaki kas lifi tipleri sayısının oransal olarak dağılımı ile bu kas liflerinin alanlarının belirlenmesidir. Araştırmanın materyalini, 3-5 yasındaki ergin Karayaka ırkı koyunlar oluşturmuştur. Koyunlardan kesim sonrası alınan MLD, MST ve MSM kas örnekleri derhal sıvı azotta dondurulduktan sonra -80 oC de depolanmıştır. Daha sonra bu örneklerden cryostat yardımı ile 10 ?m büyüklüğünde kesitler alınarak ATPase staining analizlerine tabi tutulmuştur. ATPase staining analizi ile bu kaslardaki kas lifi tipleri, her bir kas lifinin alanları ve birim alandaki kas lifi sayıları belirlenmiştir. MLD, MST ve MSM kaslarında tip IIB (hızlı-glikolitik) kas lifi sayısının, tip IIA (hızlı-oksidatif-glikolitik) ve tip I’den (yavas-oksidatif) daha fazla olduğu tespit edilmiştir (P0.05). Ayrıca MLD kasındaki tip IIB (%61.0) liflerinin oranının, MST (%40.8) ve SM (%46.2) kasındakilerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. MLD kasındaki toplam kas lifi tiplerinin %12.5’ini tip I, %26.5’ini tip IIA ve %61.0’ini de tip IIB oluşturmaktadır. MST 1kasında ise tip I’lerin oranı %32.5, tip IIA’ların oranı %26.8 ve tip IIB’lerin oranı %40.8 olarak tespit edilmiştir. MSM kasında ise tip I’lerin oranı %34.0, tip IIA’ların oranı %20.0 ve tip IIB’lerin oranı ise %46.2 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractMuscle fiber types, numbers and size are among the factor determining meat quality. The aim of the present study was to determine the distribution of muscle fiber ypes and each muscle fiber area in Musculus Longissimus Dorsi (MLD), Musculus Semitendinosus (MST) and Musculus Semimembranosus (MSM) in sheep. Experimental animals were 3 to 5 years old Karayaka ewes. MLD, MST and MSM muscle samples were isolated from the ewes post-slaughter and placed in liquid nitrogen before freezing at -80 oC. Serial sections of 10 µm thickness samples were collected by a cryostat and subjected to ATPase staining. Muscle fiber types, fiber area and fiber numbers were determined in the collected muscle samples. In results, type IIB muscle fibers (fast twitch-glycolytic) were higher than type IIA (fast twitch-oxidative-glycolytic) and type I (slow twitch-oxidative) muscle fibers in MLD, MST and MSM muscle samples (P<0.05). MLD muscles had higher type IIB (61.0 %) fiber types compared to MST (40.8%) and MSM (46.2%) muscles. Ratios of type IIB, IIA and I were 61.0, 26.5 and 12.5% in MLD, 40.8, 26.8and 32.5% in MST and 46.2, 20.0 and 34.0% in MSM muscles, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleKarayaka ırkı koyunlarında kas lifi tiplerinin ve sayısının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeMuscle fiber types and numbers in Karayaka ewesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume51en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage2en_US
dc.identifier.endpage6en_US
dc.relation.journalHayvansal Üretimen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster