• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karayaka ırkı koyunlarında kas lifi tiplerinin ve sayısının belirlenmesi

Tarih

2010

Yazar

Şirin, Emre
Aksoy, Yüksel
Şen, Uğur
Ulutaş, Zafer
Kuran, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Et kalitesini belirleyen faktörler arasında eti oluşturan kas liflerinin tipi, sayıları ve boyutları yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, koyunlarda Musculus Longissimus Dorsi (MLD), Musculus Semitendinosus (MST) ve Musculus Semimembranosus (MSM) kaslarındaki kas lifi tipleri sayısının oransal olarak dağılımı ile bu kas liflerinin alanlarının belirlenmesidir. Araştırmanın materyalini, 3-5 yasındaki ergin Karayaka ırkı koyunlar oluşturmuştur. Koyunlardan kesim sonrası alınan MLD, MST ve MSM kas örnekleri derhal sıvı azotta dondurulduktan sonra -80 oC de depolanmıştır. Daha sonra bu örneklerden cryostat yardımı ile 10 ?m büyüklüğünde kesitler alınarak ATPase staining analizlerine tabi tutulmuştur. ATPase staining analizi ile bu kaslardaki kas lifi tipleri, her bir kas lifinin alanları ve birim alandaki kas lifi sayıları belirlenmiştir. MLD, MST ve MSM kaslarında tip IIB (hızlı-glikolitik) kas lifi sayısının, tip IIA (hızlı-oksidatif-glikolitik) ve tip I’den (yavas-oksidatif) daha fazla olduğu tespit edilmiştir (P0.05). Ayrıca MLD kasındaki tip IIB (%61.0) liflerinin oranının, MST (%40.8) ve SM (%46.2) kasındakilerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. MLD kasındaki toplam kas lifi tiplerinin %12.5’ini tip I, %26.5’ini tip IIA ve %61.0’ini de tip IIB oluşturmaktadır. MST 1kasında ise tip I’lerin oranı %32.5, tip IIA’ların oranı %26.8 ve tip IIB’lerin oranı %40.8 olarak tespit edilmiştir. MSM kasında ise tip I’lerin oranı %34.0, tip IIA’ların oranı %20.0 ve tip IIB’lerin oranı ise %46.2 olarak tespit edilmiştir.
 
Muscle fiber types, numbers and size are among the factor determining meat quality. The aim of the present study was to determine the distribution of muscle fiber ypes and each muscle fiber area in Musculus Longissimus Dorsi (MLD), Musculus Semitendinosus (MST) and Musculus Semimembranosus (MSM) in sheep. Experimental animals were 3 to 5 years old Karayaka ewes. MLD, MST and MSM muscle samples were isolated from the ewes post-slaughter and placed in liquid nitrogen before freezing at -80 oC. Serial sections of 10 µm thickness samples were collected by a cryostat and subjected to ATPase staining. Muscle fiber types, fiber area and fiber numbers were determined in the collected muscle samples. In results, type IIB muscle fibers (fast twitch-glycolytic) were higher than type IIA (fast twitch-oxidative-glycolytic) and type I (slow twitch-oxidative) muscle fibers in MLD, MST and MSM muscle samples (P<0.05). MLD muscles had higher type IIB (61.0 %) fiber types compared to MST (40.8%) and MSM (46.2%) muscles. Ratios of type IIB, IIA and I were 61.0, 26.5 and 12.5% in MLD, 40.8, 26.8and 32.5% in MST and 46.2, 20.0 and 34.0% in MSM muscles, respectively.
 

Kaynak

Hayvansal Üretim

Cilt

51

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBNU1UWTNOdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9156

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [26]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.