• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kuru Üzümlerin Furfural İçerikleri ile Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Tarih

2016

Yazar

Gül, Osman
Mortaş, Mustafa
Dervişoğlu, Muhammet
Er, Mehtap
Atmaca, Melike
Atalar, İlyas

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada paketlenmiş / paketlenmemiş kırmızı (red globe) ve beyaz (sultana) kuru üzümlerin furfural içerikleri RP-HPLC-DAD ile araştırılmış ve ayrıca furfural oluşumu ile ilgili bazı fiziksel ve kimyasal özellikler de belirlenmiştir. Beyaz kuru üzümlerde titrasyon asitliği ile L*, a* ve b* renk değerleri daha yüksek bulunurken (P0.05), aw, fruktoz ve glikoz içerikleri iki kuru üzüm türünde de benzer çıkmıştır. Paketlenmemiş kuru üzümlerin 5-hidroksimetilfurfural (HMF) ve 2-furilmetilketon (FMC) içerikleri paketli örneklere göre daha yüksek bulunmuştur (P0.05). Kırmızı kuru üzümlerin furfural içerikleri daha yüksek olmasına karşın istatistiksel olarak beyaz kuru üzümlerin içerdiği furfural değerlerinden farklılık göstermemektedir (P0.05). Türk Gıda Kodeksi'nde katı üzüm pekmezi için belirtilen limit değer ile kıyaslandığında kuru üzümlerin furfural içerikleri oldukça düşüktür. Bununla birlikte kuru üzümler için hesaplanan Tahmini Günlük Alım miktarı (0.05 mg/kg vücut ağırlığı) Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından belirlenen Kabul Edilebilir Günlük Alım değerinden (0.5 mg/kg vücut ağırlığı) daha düşük bulunmuştur.
 
Furfural contents of packaged / unpackaged red (red globe) and white (sultanas) raisins were examined by RP-HPLCDAD and some physical and chemical characteristics of raisins were also investigated. Titratable acidity and L*, a* and b* color values of white raisins were higher than those of red raisins (P<0.05) but aw, fructose and glucose contents of red and white raisins were similar. The average 5-hydroxymethyfurfural (HMF) and 2-furylmethylketone (FMC) contents of unpackaged raisins were significantly higher than those of packaged raisins (P<0.05). Insignificant difference was found between the raisin cultivars in terms of contents of each furfural compounds (P>0.05); however, the furfural level in red raisins was the highest. Furfural contents of raisins were found lower than the limit value of grape molasses in Turkish Food Codex. Estimated Daily Intake of furfurals was calculated as <0.05 mg/kg body weight, and this value was lower than the Acceptable Daily Intake value (0.5 mg/kg body weight) established by European Food Safety Authority.
 

Kaynak

Akademik Gıda

Cilt

14

Sayı

3

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNM01qUTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9102

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.