• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kuru Üzümlerin Furfural İçerikleri ile Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Date

2016

Author

Gül, Osman
Mortaş, Mustafa
Dervişoğlu, Muhammet
Er, Mehtap
Atmaca, Melike
Atalar, İlyas

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada paketlenmiş / paketlenmemiş kırmızı (red globe) ve beyaz (sultana) kuru üzümlerin furfural içerikleri RP-HPLC-DAD ile araştırılmış ve ayrıca furfural oluşumu ile ilgili bazı fiziksel ve kimyasal özellikler de belirlenmiştir. Beyaz kuru üzümlerde titrasyon asitliği ile L*, a* ve b* renk değerleri daha yüksek bulunurken (P0.05), aw, fruktoz ve glikoz içerikleri iki kuru üzüm türünde de benzer çıkmıştır. Paketlenmemiş kuru üzümlerin 5-hidroksimetilfurfural (HMF) ve 2-furilmetilketon (FMC) içerikleri paketli örneklere göre daha yüksek bulunmuştur (P0.05). Kırmızı kuru üzümlerin furfural içerikleri daha yüksek olmasına karşın istatistiksel olarak beyaz kuru üzümlerin içerdiği furfural değerlerinden farklılık göstermemektedir (P0.05). Türk Gıda Kodeksi'nde katı üzüm pekmezi için belirtilen limit değer ile kıyaslandığında kuru üzümlerin furfural içerikleri oldukça düşüktür. Bununla birlikte kuru üzümler için hesaplanan Tahmini Günlük Alım miktarı (0.05 mg/kg vücut ağırlığı) Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından belirlenen Kabul Edilebilir Günlük Alım değerinden (0.5 mg/kg vücut ağırlığı) daha düşük bulunmuştur.
 
Furfural contents of packaged / unpackaged red (red globe) and white (sultanas) raisins were examined by RP-HPLCDAD and some physical and chemical characteristics of raisins were also investigated. Titratable acidity and L*, a* and b* color values of white raisins were higher than those of red raisins (P<0.05) but aw, fructose and glucose contents of red and white raisins were similar. The average 5-hydroxymethyfurfural (HMF) and 2-furylmethylketone (FMC) contents of unpackaged raisins were significantly higher than those of packaged raisins (P<0.05). Insignificant difference was found between the raisin cultivars in terms of contents of each furfural compounds (P>0.05); however, the furfural level in red raisins was the highest. Furfural contents of raisins were found lower than the limit value of grape molasses in Turkish Food Codex. Estimated Daily Intake of furfurals was calculated as <0.05 mg/kg body weight, and this value was lower than the Acceptable Daily Intake value (0.5 mg/kg body weight) established by European Food Safety Authority.
 

Source

Akademik Gıda

Volume

14

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNM01qUTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9102

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.