Polyporus squamosus (Huds.) Fr. in the Black Sea Region
Özet
Polyporus squamosus (Huds.) Fr., also named as Aladana, Peri Semeri, Pullu Mantar invarying by localities of Turkey, is an edible wild mushroom species widely existed in themycobiota of the Black Sea Region. It has not been sold in the local markets. The publicrecognition of this mushroom may change locally in the Black Sea Region. It is widelyconsumed by the people in some parts of the region. It is usually appeared in the natureduring May-September on the logs, dead and living trunks of the deciduous trees.Following the rainy period, it grows so fast and can produce a few kilograms fruit bodywithin a short period. It is delicious and precious as much as meat for the nutritionalvalue, especially during early growth stage. In this review, general knowledge on themorphological and ecological characteristics, nutritional value and medicinal propertiesof P. squamosus mushroom and some study results on the domestication of thismushroom have been presented in order to improve the public awareness and itsconsumption. “Aladana, Peri Semeri, Pullu Mantar” gibi farklı yerel isimlerle bilinen Polyporussquamosus (Huds.) Fr. Karadeniz Bölgesi mikobiyotasında yaygın olarak bulunan yenenbir yabani mantar türüdür. Mahalli pazarlarda satışı yapılmamaktadır. Bu mantarıntanınırlığı, Karadeniz Bölgesi'nde yöreden yöreye değişebilmektedir. Bölgenin bazıkısımlarında insanlar tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Genellikle doğada Mayıs-Eylül ayları boyunca yaprak döken ağaç türlerinin kütükleri, ölü ve yaşayan gövdeleriüzerinde görülmektedir. Yağışlı dönemin ardından, çok hızlı büyümekte ve kısa bir süreiçerisinde birkaç kilogram gövde üretebilmektedir. Özellikle erken büyüme evresindelezzetli ve besleyici değer bakımından et kadar değerlidir. Bu derlemede, halkınfarkındalığını ve mantarın tüketimini artırmak amacıyla P. squamosus mantarınınmorfolojik ve ekolojik özellikleri, besin değeri ve tıbbi özellikleri ile bu mantarın kültürealınması üzerine yapılmış bazı çalışma sonuçlarına ilişkin genel bilgiler sunulmuştur.
Kaynak
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisiCilt
6Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i2.183-188.1546https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJMk1ETXhNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8979