• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Polyporus squamosus (Huds.) Fr. in the Black Sea Region

Date

2018

Author

Bulam, Sanem
Üstün, Nebahat Şule
Pekşen, Aysun

Metadata

Show full item record

Abstract

Polyporus squamosus (Huds.) Fr., also named as Aladana, Peri Semeri, Pullu Mantar invarying by localities of Turkey, is an edible wild mushroom species widely existed in themycobiota of the Black Sea Region. It has not been sold in the local markets. The publicrecognition of this mushroom may change locally in the Black Sea Region. It is widelyconsumed by the people in some parts of the region. It is usually appeared in the natureduring May-September on the logs, dead and living trunks of the deciduous trees.Following the rainy period, it grows so fast and can produce a few kilograms fruit bodywithin a short period. It is delicious and precious as much as meat for the nutritionalvalue, especially during early growth stage. In this review, general knowledge on themorphological and ecological characteristics, nutritional value and medicinal propertiesof P. squamosus mushroom and some study results on the domestication of thismushroom have been presented in order to improve the public awareness and itsconsumption.
 
“Aladana, Peri Semeri, Pullu Mantar” gibi farklı yerel isimlerle bilinen Polyporussquamosus (Huds.) Fr. Karadeniz Bölgesi mikobiyotasında yaygın olarak bulunan yenenbir yabani mantar türüdür. Mahalli pazarlarda satışı yapılmamaktadır. Bu mantarıntanınırlığı, Karadeniz Bölgesi'nde yöreden yöreye değişebilmektedir. Bölgenin bazıkısımlarında insanlar tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Genellikle doğada Mayıs-Eylül ayları boyunca yaprak döken ağaç türlerinin kütükleri, ölü ve yaşayan gövdeleriüzerinde görülmektedir. Yağışlı dönemin ardından, çok hızlı büyümekte ve kısa bir süreiçerisinde birkaç kilogram gövde üretebilmektedir. Özellikle erken büyüme evresindelezzetli ve besleyici değer bakımından et kadar değerlidir. Bu derlemede, halkınfarkındalığını ve mantarın tüketimini artırmak amacıyla P. squamosus mantarınınmorfolojik ve ekolojik özellikleri, besin değeri ve tıbbi özellikleri ile bu mantarın kültürealınması üzerine yapılmış bazı çalışma sonuçlarına ilişkin genel bilgiler sunulmuştur.
 

Source

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi

Volume

6

Issue

2

URI

https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i2.183-188.1546
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJMk1ETXhNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8979

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.