Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYücel, Şennan
dc.date.accessioned2020-06-21T10:34:42Z
dc.date.available2020-06-21T10:34:42Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-1590
dc.identifier.issn2148-3140
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpNMk5ERXg=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8442
dc.description.abstractSanayileşme sürecinde tarımsal üretim içerisinde bitkisel üretimin payı azalırken, su ürünleri üretimi payının artması beklenen bir sonuçtur. Türkiye'nin bu dönüşümü sağladığı söylenemez. Sektörün son 10 yıldaki durumunu tespit amacı ile 1994 yılı temel devre kabul edilerek indeksler hazırlanmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda; Üretim kategorileri arasında iç su balıkları avcılığı ile yetiştiriciliği, teknelerin boylarına göre ise 5-9,9 m. boyundaki teknelerin artışı önemli bulunmuştur (p0,05). Sürdürülebilir üretimde nitelikli ürün en az nicel büyüklük kadar önemlidir. Nitelikli ürünün sunulabilmesindeki eylemlerin odak noktasını balıkçılar teşkil etmektedir. Orta Karadeniz Bölgesindeki balıkçıların %51'i 30-50 yaş arasında, ancak %1'i yüksekokul mezunudur. Balıkçıların %56'sının hiçbir sosyal güvencesi bulunmazken, %34'ü ikinci iş olarak balıkçılık yapmakta ve %54'ü beş ve daha fazla bireye bakmakla yükümlüdür. Sonuç olarak, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda su ürünleri ekonomisinin gerektirdiği nitelikte insan faktörünün yetiştirilmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractIt is an expected result that in agricultural output when proportion of plantal production decreases, proportion of aquatic production increases during industrialization. However it can not be said that Turkey provides this transformation. In order to investigate the last ten year of fisheries and aquaculture sector, indexes were prepared accepting the year of 1994 as basic circuit. As a result of statistical analyses, increase of freshwater fisheries and culture among the production categories and fishing vessel of 5-9.9 m according to the length of vessel were found to be significant (p<0.05). The qualification of product is as important as quantity of product in sustainable production. The focal-point of activation in presenting of qualified product is formed by fishermen. 51 % of fishermen of Middle Black sea region were at the age of 30 to 50 and just 1% of them was graduated from high school. %6% of fisherman had no sociâr security, 34% of them were doing the fishing as second job and 54% of them had an obligation of looking after 5 and more person. As a results, People should be trained as required quality of aquaculture and fisheries economy in the direction of sectoral necessity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleOrta Karadeniz Bölgesi Balıkçılığı ve balıkçıların sosyo-ekonomik durumuen_US
dc.title.alternativeMiddle Black Sea Region fishing and socioeconomic status of fishermenen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1-3suplen_US
dc.identifier.startpage529en_US
dc.identifier.endpage532en_US
dc.relation.journalSu Ürünleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster