Samsun piyasasında açıkta (el arabalarında) satılan köftelerin mikrrobiyolojik özellikleri
Özet
Bu çalışmada 12 çiğ, 12 pişmiş olmak üzere toplam 24 örnekte mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında çiğ örneklerde toplam bakteri 3.8x106-1.8x108 /g, maya-küf 9.7x104-2.2x106 /g, koliform bakteri 3.9x102-8.7x104 /g, E.coli 1.9x101-1.9x103 /g, lipolitik bakteri 5.9x104-6.6x105 /g ve proteolitik bakteri 8.8x104-5.4x105/g; pişmiş örneklerde toplam bakteri 1.9x105-2.6x107/g, maya-küf 9.9x103-3.1x105 /g, koliform bakteri 3x101-2.9x103 /g, E.coli 1xl01-3.9x102 /g, lipolitik bakteri 4.8x103-3.8x105 /g ve proteolitik bakteri 1.5x103-2.5x105 /g arasında bulunmuştur. In this study, total 24 samples 12 of them as uncooked and 12 of them as cooked, were microbiologically analyzed. As a result of this analysis in the raw samples, total bacteria 3.8x106-1.8x108 CFU/g, yeasts and molds 9.7x104-2.2x106 CFU/g, coliform bacteria 3.9x102-8.7x104 CFU/g, E.coli 1.9x101-1.9x103 CFU/g, lypolitic bacteria 5.9x104-6.6x105 CFU/g, proteolytic bacteria 8.8x104-5.4x10 CFU/g; in the cooked samples total bacteria 1.9x105-2.6x107 CFU/g, yeasts and molds 9.9x103-3.1x105 CFU/g, coliform bacteria 3x101-2.9x103 CFU/g, E.coli 1x101-3.9x102 CFU/g, lypolitic bacteria 4.8x103-3.8x105 CFU/g, proteolytic bacteria 1.5x103-2.5x105 CFU/g were determined.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
15Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU9UazU=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8417