Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞavşatlı, Yusuf
dc.contributor.authorGülümser, Ali
dc.date.accessioned2020-06-21T10:31:43Z
dc.date.available2020-06-21T10:31:43Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpjMU1EWTI=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8342
dc.description.abstractTarımda özellikle azotlu kimyasal gübrelerin aşırı ve bilinçsizce kullanılması topraklarımızın üretkenliğini uzun vadede tehlikeye düşürmektedir. Son yıllarda ağırlıklı olarak üzerinde durulan organik tarım çerçevesinde, suni gübre kullanımının azaltılmasına yönelik pek çok araştırma yapılmaktadır. Topraklarımızın üretkenliğini korumak ve bunun sürekliliğini sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken konulardan biri de biyolojik azot fıksasyonudur. Baklagil bitkileri azot fıksasyonunda küçümsenmeyecek kadar büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, sınırlı tüketiminden dolayı ekiliş alanlarının da az olması, asıl hedefe ulaşmada yalnız başına yeterli olmamaktadır. Bu derlemede, yaygın olarak kullanılan azotlu gübrelerin en aza indirilmesine katkıda bulunmak amacıyla baklagil olmayan bazı bitkilerde, azot fıkse eden mikroorganizmalardan yararlanma imkanları üzerinde durulmuştur.en_US
dc.description.abstractApplication of N-fertilizers in agriculture, especially too much and unconsciously, occurs a risk for our soils productivity in a long period. Recently, a lot of researches have been studied intensively as a regard to organic agriculture to decrease the chemical fertilizer using. One of the topics need not to be forgotten is also biological nitrogen fixation for saving the productivity of our soils and achievement to continue that. Legumes have a great potential in N-fixation. But, because of limited consumption, its sowing area is low, so it is not enough to obtain the main aim with only these plants. In this review, using possibilities from N-fixing microorganisms on some non-legumes have been researched for helping to decrease minimum the chemical N-fertilizers used very intensively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleAzot fikse eden bazı mikroorganizmaların sürdürülebilir tarımdaki yeri ve baklagil olmayan bitkilerde kullanımıen_US
dc.title.alternativeThe importance of some N-fixing microorganisms in sustainable agriculture and using on non-legumesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage70en_US
dc.identifier.endpage77en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster