Azot fikse eden bazı mikroorganizmaların sürdürülebilir tarımdaki yeri ve baklagil olmayan bitkilerde kullanımı
Özet
Tarımda özellikle azotlu kimyasal gübrelerin aşırı ve bilinçsizce kullanılması topraklarımızın üretkenliğini uzun vadede tehlikeye düşürmektedir. Son yıllarda ağırlıklı olarak üzerinde durulan organik tarım çerçevesinde, suni gübre kullanımının azaltılmasına yönelik pek çok araştırma yapılmaktadır. Topraklarımızın üretkenliğini korumak ve bunun sürekliliğini sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken konulardan biri de biyolojik azot fıksasyonudur. Baklagil bitkileri azot fıksasyonunda küçümsenmeyecek kadar büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, sınırlı tüketiminden dolayı ekiliş alanlarının da az olması, asıl hedefe ulaşmada yalnız başına yeterli olmamaktadır. Bu derlemede, yaygın olarak kullanılan azotlu gübrelerin en aza indirilmesine katkıda bulunmak amacıyla baklagil olmayan bazı bitkilerde, azot fıkse eden mikroorganizmalardan yararlanma imkanları üzerinde durulmuştur. Application of N-fertilizers in agriculture, especially too much and unconsciously, occurs a risk for our soils productivity in a long period. Recently, a lot of researches have been studied intensively as a regard to organic agriculture to decrease the chemical fertilizer using. One of the topics need not to be forgotten is also biological nitrogen fixation for saving the productivity of our soils and achievement to continue that. Legumes have a great potential in N-fixation. But, because of limited consumption, its sowing area is low, so it is not enough to obtain the main aim with only these plants. In this review, using possibilities from N-fixing microorganisms on some non-legumes have been researched for helping to decrease minimum the chemical N-fertilizers used very intensively.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
19Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpjMU1EWTI=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8342