• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Azot fikse eden bazı mikroorganizmaların sürdürülebilir tarımdaki yeri ve baklagil olmayan bitkilerde kullanımı

Tarih

2004

Yazar

Şavşatlı, Yusuf
Gülümser, Ali

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Tarımda özellikle azotlu kimyasal gübrelerin aşırı ve bilinçsizce kullanılması topraklarımızın üretkenliğini uzun vadede tehlikeye düşürmektedir. Son yıllarda ağırlıklı olarak üzerinde durulan organik tarım çerçevesinde, suni gübre kullanımının azaltılmasına yönelik pek çok araştırma yapılmaktadır. Topraklarımızın üretkenliğini korumak ve bunun sürekliliğini sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken konulardan biri de biyolojik azot fıksasyonudur. Baklagil bitkileri azot fıksasyonunda küçümsenmeyecek kadar büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, sınırlı tüketiminden dolayı ekiliş alanlarının da az olması, asıl hedefe ulaşmada yalnız başına yeterli olmamaktadır. Bu derlemede, yaygın olarak kullanılan azotlu gübrelerin en aza indirilmesine katkıda bulunmak amacıyla baklagil olmayan bazı bitkilerde, azot fıkse eden mikroorganizmalardan yararlanma imkanları üzerinde durulmuştur.
 
Application of N-fertilizers in agriculture, especially too much and unconsciously, occurs a risk for our soils productivity in a long period. Recently, a lot of researches have been studied intensively as a regard to organic agriculture to decrease the chemical fertilizer using. One of the topics need not to be forgotten is also biological nitrogen fixation for saving the productivity of our soils and achievement to continue that. Legumes have a great potential in N-fixation. But, because of limited consumption, its sowing area is low, so it is not enough to obtain the main aim with only these plants. In this review, using possibilities from N-fixing microorganisms on some non-legumes have been researched for helping to decrease minimum the chemical N-fertilizers used very intensively.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

19

Sayı

3

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpjMU1EWTI=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8342

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [78]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.