Show simple item record

dc.contributor.authorErdem, Hüseyin
dc.contributor.authorAtasever, Savaş
dc.date.accessioned2020-06-21T10:31:00Z
dc.date.available2020-06-21T10:31:00Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/Tmpnek13PT0=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8183
dc.description.abstractİneğin meme bezinin yangısı olan mastitis, bugün süt sanayinin içinde bulunduğu en önemli sorundur. Mastitisin şiddeti, klinik (belirtileri görülen) ve subklinik (belirtileri görülmeyen) olarak sınıflandırılmaktadır. Klinik ve subklinik mastitisin her iki türü de sütün miktar ve kalitesini azaltıcı, pahalı ve karmaşık bir hastalıktır. Sürüde veya inekte enfeksiyon düzeyinin ve etkin mikroorganizma türünün belirlenmesinde farklı test yöntemlerine gerek duyulmaktadır. Bu amaçla yaygın şekilde kullanılan yöntem sütün mililitresindeki somatik hücre sayısının (SHS/ml) saptanmasıdır. Somatik hücreler normal sütte düşük oranda bulunurlarken, sütte bu hücrelerin yüksek olması, meme bezlerindeki bakteriyel enfeksiyon (mastitis) nedeniyle kaliteli sütün azalışını ifade etmektedir. Bu makalede, mastitis türleri, belirleme yöntemleri, SHS'nı etkileyen faktörler ve önleyebilme olanakları üzerinde durulmuştur.en_US
dc.description.abstractMastitis, an inflammation of the cow's mammary gland, is the most important problem in the dairy industry today. The severity of the mastitis levels are categorized as clinical (visual signs) or subclinical (no visible signs). Mastitis in both clinical and subclinical stages is a costly and complex disease that reduces the quality and quantity of milk. Various testing techniques are necessary to determine the type of causative microorganism and infection level of the herd or individual cow. For this purpose, commonly used method is by determining the somatic cell counts per mililiter of milk (SCC/ml). Somatic cell present at low levels in normal milk whereas high levels of these cells in milk indicate abnormal, reduced quality milk that is caused by an intramammary bacterial infection (mastitis). In this review, types of mastitis, detecting methods, factors affecting SCC and preventing possibilities were discussed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleSüt sığırlarında mastitisin tanımı, teşhisi ve korunma yollarıen_US
dc.title.alternativeDescription, diagnosis and protecting methods of mastitis in dairy cowsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage100en_US
dc.identifier.endpage108en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record