• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Süt sığırlarında mastitisin tanımı, teşhisi ve korunma yolları

Tarih

2004

Yazar

Erdem, Hüseyin
Atasever, Savaş

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

İneğin meme bezinin yangısı olan mastitis, bugün süt sanayinin içinde bulunduğu en önemli sorundur. Mastitisin şiddeti, klinik (belirtileri görülen) ve subklinik (belirtileri görülmeyen) olarak sınıflandırılmaktadır. Klinik ve subklinik mastitisin her iki türü de sütün miktar ve kalitesini azaltıcı, pahalı ve karmaşık bir hastalıktır. Sürüde veya inekte enfeksiyon düzeyinin ve etkin mikroorganizma türünün belirlenmesinde farklı test yöntemlerine gerek duyulmaktadır. Bu amaçla yaygın şekilde kullanılan yöntem sütün mililitresindeki somatik hücre sayısının (SHS/ml) saptanmasıdır. Somatik hücreler normal sütte düşük oranda bulunurlarken, sütte bu hücrelerin yüksek olması, meme bezlerindeki bakteriyel enfeksiyon (mastitis) nedeniyle kaliteli sütün azalışını ifade etmektedir. Bu makalede, mastitis türleri, belirleme yöntemleri, SHS'nı etkileyen faktörler ve önleyebilme olanakları üzerinde durulmuştur.
 
Mastitis, an inflammation of the cow's mammary gland, is the most important problem in the dairy industry today. The severity of the mastitis levels are categorized as clinical (visual signs) or subclinical (no visible signs). Mastitis in both clinical and subclinical stages is a costly and complex disease that reduces the quality and quantity of milk. Various testing techniques are necessary to determine the type of causative microorganism and infection level of the herd or individual cow. For this purpose, commonly used method is by determining the somatic cell counts per mililiter of milk (SCC/ml). Somatic cell present at low levels in normal milk whereas high levels of these cells in milk indicate abnormal, reduced quality milk that is caused by an intramammary bacterial infection (mastitis). In this review, types of mastitis, detecting methods, factors affecting SCC and preventing possibilities were discussed.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

19

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/Tmpnek13PT0=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8183

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.