Yemlik yetiştiriciliğe uygun yerel bezelye (Pisum sativum L.)genotipleri*
Özet
Bu çalışma, Samsun ekolojik şartlarında 18 bezelye hattının yemlik yetiştiriciliğe uygunluğunun belirlenmesi amacı ile 2 yıl süre ile yürütülmüştür. Denemeler her iki yılda kasım ayı içerisinde ekilmiştir. Bitki boyu, dal sayısı, bitkide yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak/sap oranı, bitki ağırlığı, bitkide tane verimi belirlenmiştir. Path analizine göre, bitki kuru ağırlığına en fazla doğrudan etki eden özelliklerin sırasıyla yaprak alanı, yaprak/sap oranı, tane verimi ve yaprak alan indeksi olduğu belirlenmiştir. İki yıllık verilere göre denemede kullanılan genotiplerin yaprak alanı 15.3- 69.4 cm2 ,yaprak/sap oranı 0.89 -1.22, tane verimi 5.6 -9.35 g/bitki ve yaprak alan indeksi 1.91 - 9.35 değerleri arasında değişmiştir. Denemede kullanılan genotiplerden 6sının yapılan değerlendirmeler sonucu yem amaçlı kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. The aim of this study conducted at the ecological conditions of Samsun for two years was to determine the suitability of cultivation for forage of 18 local pea lines. Sown were done in november both years. Plant height, number of branch, number of leaves, leaves area, leaf/stem ration, dry plant weight and seed yield per plant were determined. According to the path analysis it was determined that leaf area, leaf/stem ratio, seed yield and leaf area index had the most directly effect on dry plant weight. Average of these characters ranged between 15.3 -69.4 cm2 , 0.89-1.22, 5.6- 9.35 g/plant and 1.91 -9.35 respectively as according to the two year datas. It was concluded that can be selected 6 genotypes for forage from this experiment.
Kaynak
Akademik Ziraat DergisiCilt
1Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRjeE9EZzFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/8060