Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇetinkaya, Nurcan
dc.contributor.authorErdem, Funda
dc.date.accessioned2020-06-21T10:30:35Z
dc.date.available2020-06-21T10:30:35Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1016-877X
dc.identifier.issn2667-4106
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnMk9UYzVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8056
dc.description.abstractÖzet: Ruminantlar için yem değerlendirmede in-vitro gaz üretim metodu en çok kullanılan metotlardan birisidir. Bu ma- kalede, literatür taramasıyla ulaşılan bulgulara dayalı olarak yemlerin sindirilebilirliklerini ifade eden kinetik paramet- relerin hesaplanmasında yaygın kullanılan Ekponensiyal, Lojistik, France, Gompertz ve Groot matematiksel modeller tartışılmıştır. Yemlerin gaz üretim metoduyla in-vitro değerlendirilmesi rumen sıvısının miktarı, inkübasyonda kullanı- lan yem miktarı, yemin rumen sıvısına oranı ve inkübasyon ortamının hacminden etkilenmektedir. Bu değişkenler gaz üretim miktarını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle in-vitro gaz üretim metodunda gaz üretim profilinin yoru- mu ve tanımlanmasını yapmak doğru modelin seçimi ile mümkün olacaktır. Mevcut modellerin otomasyona uygunluğu, biyolojik olarak anlamlılığı, avantaj ve dezavatajlarıyla ortaya konularak en uygunu önerilmelidir. Sonuç olarak, mevcut kullanılan otomatik modüler in-vitro gaz üretim sitemleri ile kinetik parametrelerin hesaplanması için yeni matematiksel modellerin geliştirilmesi gereklidir.en_US
dc.description.abstractAbstract: In-vitro gas production method is one of the generally used method in ruminant feed evaluation systems. In this paper, commonly used models such as Exponential, Lojistic, France, Gompertz and Groot to estimate kinetic parameters which describe diestibility of feeds were discussed regarding to published papers in the field. Application of in-vitro gas production methods in determination of nutritive values of feeds have been changed with rumen liquid volume, quantity of feed, ratio of feed to rumen liquid and volume and incubation volume. These variations directly affect the gas production volume. Thus, description and interpretation of gas production profiles could be possible with the right choice of matematical model. Compatibility of available models to automatisation, biologically meaningful- ness, advantage and disadvantage of models are required critical consideration to propose the most appropriate one. In conclussion, new matematical models should be developed for the estimation of kinetic parameters with the current automated moduller in-vitro gas production systems.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleİn-vitro gaz üretim metoduyla yemlerin parçalanma kinetik parametrelerinin hesaplanmasında kullanılan matematiksel modelleren_US
dc.title.alternativeMatematical models used for the estimation of degradation kinetic parameters of feeds by in-vitro gas production methoden_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume55en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage68en_US
dc.identifier.endpage72en_US
dc.relation.journalLalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster