• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

İn-vitro gaz üretim metoduyla yemlerin parçalanma kinetik parametrelerinin hesaplanmasında kullanılan matematiksel modeller

Tarih

2015

Yazar

Çetinkaya, Nurcan
Erdem, Funda

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Özet: Ruminantlar için yem değerlendirmede in-vitro gaz üretim metodu en çok kullanılan metotlardan birisidir. Bu ma- kalede, literatür taramasıyla ulaşılan bulgulara dayalı olarak yemlerin sindirilebilirliklerini ifade eden kinetik paramet- relerin hesaplanmasında yaygın kullanılan Ekponensiyal, Lojistik, France, Gompertz ve Groot matematiksel modeller tartışılmıştır. Yemlerin gaz üretim metoduyla in-vitro değerlendirilmesi rumen sıvısının miktarı, inkübasyonda kullanı- lan yem miktarı, yemin rumen sıvısına oranı ve inkübasyon ortamının hacminden etkilenmektedir. Bu değişkenler gaz üretim miktarını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle in-vitro gaz üretim metodunda gaz üretim profilinin yoru- mu ve tanımlanmasını yapmak doğru modelin seçimi ile mümkün olacaktır. Mevcut modellerin otomasyona uygunluğu, biyolojik olarak anlamlılığı, avantaj ve dezavatajlarıyla ortaya konularak en uygunu önerilmelidir. Sonuç olarak, mevcut kullanılan otomatik modüler in-vitro gaz üretim sitemleri ile kinetik parametrelerin hesaplanması için yeni matematiksel modellerin geliştirilmesi gereklidir.
 
Abstract: In-vitro gas production method is one of the generally used method in ruminant feed evaluation systems. In this paper, commonly used models such as Exponential, Lojistic, France, Gompertz and Groot to estimate kinetic parameters which describe diestibility of feeds were discussed regarding to published papers in the field. Application of in-vitro gas production methods in determination of nutritive values of feeds have been changed with rumen liquid volume, quantity of feed, ratio of feed to rumen liquid and volume and incubation volume. These variations directly affect the gas production volume. Thus, description and interpretation of gas production profiles could be possible with the right choice of matematical model. Compatibility of available models to automatisation, biologically meaningful- ness, advantage and disadvantage of models are required critical consideration to propose the most appropriate one. In conclussion, new matematical models should be developed for the estimation of kinetic parameters with the current automated moduller in-vitro gas production systems.
 

Kaynak

Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi

Cilt

55

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnMk9UYzVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8056

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.