Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPekşen, Aysun
dc.date.accessioned2020-06-21T10:30:26Z
dc.date.available2020-06-21T10:30:26Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn1300-8943
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjd056ZzQ=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7991
dc.description.abstractBu çalışma Pleurotus sajor-caju (Fr.) Singer yetiştiriciliğinde fındık zurufundan hazırlanan değişik yetiştirme ortamlarının verim ve bazı mantar özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 1998-1999 yılları arasında iki farklı dönemde (kış ve yaz) yürütülmüştür.Çalışmada fındık zurufu:saman (1:3, 2:2 ve 3:1), fındık zurufu:saman:kepek (1:2:1 ve 2:1:1), fındık zurufu:kepek (3:1) ve yalnız fındık zurufu ortamları ile saman ve talaş:kepek (3:1) ortamlarının kontrol olarak ele alındığı 9 yetiştirme ortamı karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek verim ve biyolojik etkinlik oranı kış döneminde 1 fındık zurufu: 2 saman: 1 kepek (19.84 kg/100kg ortam ve %69.44), yaz döneminde de 3 talaş: 1 kepek (22.28 kg/100kg ortam ve %74.27) ortamlarından elde edilmiştir. En düşük verim kış döneminde 2 fındık zurufu: 2 saman, 3 fındık zurufu: 1 kepek ve saman ortamlarında (sırasıyla 11.18, 13.26 ve 14.60 kg/100kg ortam), yaz döneminde 3 fındık zurufu: 1 kepek, saman ve 3 fındık zurufu: 1 saman ortamlarında (sırasıyla 11.22, 14.44 ve 14.96 kg/100kg ortam) belirlenmiştir. En düşük biyolojik etkinlik ise hem kış hem de yaz döneminde 3 fındık zurufu: 1 kepek ortamında (%37.57, %31.79) tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of different substrates prepared from hazelnut husk on yield and quality properties of Pleurotus sajor-caju during winter and summer period in 1998-1999. Different mixtures of hazelnut husk:wheat straw (1:3, 2:2 and 3:1), hazelnut husk:wheat straw: wheat bran (1:2:1 and 2:1:1) hazelnut husk:wheat bran (3:1), sole hazelnut husk and wheat straw (control) and mixture of sawdust:wheat bran (3:1) as the other control substrate were used in the study. According to the results, the highest mushroom yield and biological efficiency were obtained from 1hazelnut husk:2wheat straw:1wheat bran mixture (19.84 kg/100kg substrate and 69.44%, resp.) in the winter period and 3sawdust:1wheat bran mixture (22.28kg/100kgsubstrateand 74.27%, resp.) in the summer period. The lowest mushroom yield was determined in 2hazelnut husk:2wheat straw, 3hazelnut husk:1wheat bran mixture and wheat straw (11.18, 13.26 and 14.60 kg/100kg substrate resp.) in the winter period, 3hazelnut husk:1wheat bran, wheat straw and 3hazelnut husk:1wheat straw (11.22, 14.44 and 14.96 kg/100kg substrate resp.) in the summer period. In both growing periods, the lowest biological efficiency was found in 3hazelnut husk:1wheat bran mixture (37.57% and 31.79%).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleFındık zurufundan hazırlanan yetiştirme ortamlarının Pleurotus sajor-caju mantarının verimine ve bazı kalite özelliklerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of different substrates prepared from hazelnut husk on yield and quality properties of Pleurotus sajor-cajuen_US
dc.typeotheren_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue1-2en_US
dc.identifier.startpage37en_US
dc.identifier.endpage43en_US
dc.relation.journalBahçeen_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster