• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fındık zurufundan hazırlanan yetiştirme ortamlarının Pleurotus sajor-caju mantarının verimine ve bazı kalite özelliklerine etkisi

Date

2001

Author

Pekşen, Aysun

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma Pleurotus sajor-caju (Fr.) Singer yetiştiriciliğinde fındık zurufundan hazırlanan değişik yetiştirme ortamlarının verim ve bazı mantar özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 1998-1999 yılları arasında iki farklı dönemde (kış ve yaz) yürütülmüştür.Çalışmada fındık zurufu:saman (1:3, 2:2 ve 3:1), fındık zurufu:saman:kepek (1:2:1 ve 2:1:1), fındık zurufu:kepek (3:1) ve yalnız fındık zurufu ortamları ile saman ve talaş:kepek (3:1) ortamlarının kontrol olarak ele alındığı 9 yetiştirme ortamı karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek verim ve biyolojik etkinlik oranı kış döneminde 1 fındık zurufu: 2 saman: 1 kepek (19.84 kg/100kg ortam ve %69.44), yaz döneminde de 3 talaş: 1 kepek (22.28 kg/100kg ortam ve %74.27) ortamlarından elde edilmiştir. En düşük verim kış döneminde 2 fındık zurufu: 2 saman, 3 fındık zurufu: 1 kepek ve saman ortamlarında (sırasıyla 11.18, 13.26 ve 14.60 kg/100kg ortam), yaz döneminde 3 fındık zurufu: 1 kepek, saman ve 3 fındık zurufu: 1 saman ortamlarında (sırasıyla 11.22, 14.44 ve 14.96 kg/100kg ortam) belirlenmiştir. En düşük biyolojik etkinlik ise hem kış hem de yaz döneminde 3 fındık zurufu: 1 kepek ortamında (%37.57, %31.79) tespit edilmiştir.
 
This study was conducted to determine the effects of different substrates prepared from hazelnut husk on yield and quality properties of Pleurotus sajor-caju during winter and summer period in 1998-1999. Different mixtures of hazelnut husk:wheat straw (1:3, 2:2 and 3:1), hazelnut husk:wheat straw: wheat bran (1:2:1 and 2:1:1) hazelnut husk:wheat bran (3:1), sole hazelnut husk and wheat straw (control) and mixture of sawdust:wheat bran (3:1) as the other control substrate were used in the study. According to the results, the highest mushroom yield and biological efficiency were obtained from 1hazelnut husk:2wheat straw:1wheat bran mixture (19.84 kg/100kg substrate and 69.44%, resp.) in the winter period and 3sawdust:1wheat bran mixture (22.28kg/100kgsubstrateand 74.27%, resp.) in the summer period. The lowest mushroom yield was determined in 2hazelnut husk:2wheat straw, 3hazelnut husk:1wheat bran mixture and wheat straw (11.18, 13.26 and 14.60 kg/100kg substrate resp.) in the winter period, 3hazelnut husk:1wheat bran, wheat straw and 3hazelnut husk:1wheat straw (11.22, 14.44 and 14.96 kg/100kg substrate resp.) in the summer period. In both growing periods, the lowest biological efficiency was found in 3hazelnut husk:1wheat bran mixture (37.57% and 31.79%).
 

Source

Bahçe

Volume

30

Issue

1-2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjd056ZzQ=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7991

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.