Show simple item record

dc.contributor.authorUzun, Sezgin
dc.date.accessioned2020-06-21T10:27:28Z
dc.date.available2020-06-21T10:27:28Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd01UVTE=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7884
dc.description.abstractSon yıllarda sıcaklık ve ışığın bitki verimi üzerine etkilerinin ayrıntılı olarak ortaya konulması amacıyla yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada bu unsurların bitkilerin (özellikle sebzelerden domates ve patlıcanda) verimine etkisi ele alınmıştır. Genelde, yüksek sıcaklıkların bitkilerin büyüme sürelerini kısalttıkları ve toplam verimlerini azalttığı ancak erkenciliği arttırdığı görülmüştür. Sıcaklığın azalması bitkilerin daha uzun süre yeşil yaprağa sahip olmalarına paralel olarak daha uzun süre fotosentez yapmalarına ve toplam verimlerinin artmalarına sebep olmuştur. Ayrıca yüksek sıcaklıklar bitkilerde hasat indeksinin ve dolaylı olarak verimin azalmasına sebep olmuştur. Işığın ise, bitki yapraklan tarafından absorbe edilmesi ve fotosentezde kullanılma etkinliğine bağlı olarak belirli bir yoğunluğa kadar verimi artırdığı, daha sonra azalttığı görülmüştür. Ancak ışık ve sıcaklığın bitki verimi üzerine olan etkisi incelenirken, bu iki parametrenin birbirinden ayrı değerlendirilmemesi gerektiği gözardı edilmemelidir. Çünkü bitkilerde verim unsurları çoğu durumlarda ışık ve sıcaklığın interaktif etkilerinden dolayı oldukça önemli değişiklikler göstermektedir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, detailed studies have been carried out in order to bring in light the effects of temperature and light environment on the yield of plants. In this review, the effects of temperature and light on plants (particularly, tomato and aubergine from vegetable crops) were focused on. In general, it was observed that higher temperatures caused the plants to have shorter plant duration and lower total yield but to have higher early yield. Declining temperatures cause the plants to have green leaves for longer periods and to utilise more from photosynthesis and to have higher total yield accordingly. On the other hand, higher temperatures were reported to reduce both harvest index and yield of the plants. It was also observed that increasing light intensities to an optimum increased yield of the plants and decreased after this optimum depending on light interception and its absorption by plant leaves in addition to light utilisation in photosynthesis. However, while determining the effects of temperature and light environment on the yield of plants, these two parameters should not be taken in to consideration separately. Since, most of the yield components of the plants show marked variations being affected by interactive impacts of temperature and light in most cases.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleSıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi (III. verim)en_US
dc.title.alternativeThe effets of temperature and light on the growth, development and yield of plants (III. yield)en_US
dc.typeotheren_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage105en_US
dc.identifier.endpage108en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record