Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi (III. verim)
Özet
Son yıllarda sıcaklık ve ışığın bitki verimi üzerine etkilerinin ayrıntılı olarak ortaya konulması amacıyla yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada bu unsurların bitkilerin (özellikle sebzelerden domates ve patlıcanda) verimine etkisi ele alınmıştır. Genelde, yüksek sıcaklıkların bitkilerin büyüme sürelerini kısalttıkları ve toplam verimlerini azalttığı ancak erkenciliği arttırdığı görülmüştür. Sıcaklığın azalması bitkilerin daha uzun süre yeşil yaprağa sahip olmalarına paralel olarak daha uzun süre fotosentez yapmalarına ve toplam verimlerinin artmalarına sebep olmuştur. Ayrıca yüksek sıcaklıklar bitkilerde hasat indeksinin ve dolaylı olarak verimin azalmasına sebep olmuştur. Işığın ise, bitki yapraklan tarafından absorbe edilmesi ve fotosentezde kullanılma etkinliğine bağlı olarak belirli bir yoğunluğa kadar verimi artırdığı, daha sonra azalttığı görülmüştür. Ancak ışık ve sıcaklığın bitki verimi üzerine olan etkisi incelenirken, bu iki parametrenin birbirinden ayrı değerlendirilmemesi gerektiği gözardı edilmemelidir. Çünkü bitkilerde verim unsurları çoğu durumlarda ışık ve sıcaklığın interaktif etkilerinden dolayı oldukça önemli değişiklikler göstermektedir. In recent years, detailed studies have been carried out in order to bring in light the effects of temperature and light environment on the yield of plants. In this review, the effects of temperature and light on plants (particularly, tomato and aubergine from vegetable crops) were focused on. In general, it was observed that higher temperatures caused the plants to have shorter plant duration and lower total yield but to have higher early yield. Declining temperatures cause the plants to have green leaves for longer periods and to utilise more from photosynthesis and to have higher total yield accordingly. On the other hand, higher temperatures were reported to reduce both harvest index and yield of the plants. It was also observed that increasing light intensities to an optimum increased yield of the plants and decreased after this optimum depending on light interception and its absorption by plant leaves in addition to light utilisation in photosynthesis. However, while determining the effects of temperature and light environment on the yield of plants, these two parameters should not be taken in to consideration separately. Since, most of the yield components of the plants show marked variations being affected by interactive impacts of temperature and light in most cases.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
15Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd01UVTE=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7884