Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÜstün, N. Şule
dc.contributor.authorTosun, İlkay
dc.date.accessioned2020-06-21T10:27:17Z
dc.date.available2020-06-21T10:27:17Z
dc.date.issued1998
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRFNE1EQXc=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7852
dc.description.abstractBu çalışma Samsun ve çevresinde yetiştirilen ve çiğ olarak tüketilen kırmızı lahana, hıyar, domates, havuç, biber, marul, beyaz turp, maydonoz, roka ve terenin nitrat içeriklerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Vücuda alınan az miktardaki nitrat mide barsak sisteminde nitrite indirgenerek özellikle küçük çocuklarda methemoglobiriemi (siyanoz)' ye yol açarak toksik etkili olabilmektedir. Nitritin ana kaynağı olan nitrat kuru maddede ortalama olarak kırmızı lahanada 129.77, hıyarda 229.65, domateste 334.80, havuçta 438.47, biberde 757.42, marulda 3169.26, beyaz turpta 5342.01, maydönozda 6581.97,'rokada 7426.40, terede ise 8738.37 mg/kg olarak bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe nitrate contents of some raw consumed vegetables -red cabbage, cucumber, tomato, carrot, pepper, lettuce, white raddish, parsley, rocket and cress- grown around Samsun were determined.. , The small doses of nitrate may cause cyanosis (methemoglobinemia) because of the reduction of nitrate to nitrite in the gastrointestinal tract of especially the infants. The mean values of nitrate (as dry matter), that can be considered as the index of the amount of nitrite was found as 129.77 mg/kg in red cabbage, 229.65 mg/kg in cucumber, 334.80 mg/kg in tomato, 438.47 mg/kg in carrot, 757.42 mg/kg in pepper, 3169.26 mg/kg in lettuce, 5342.01 ling/kg in white raddish, 6581.97 mg/kg in parsley, 7426.40 mg/kg in rocket and 8738.37 mg/kg in cress.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleÇiğ olarak tüketilebilen bazı sebzelerin nitrat içerikleri üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on nitrate content of some raw consumed vegetablesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage13en_US
dc.identifier.endpage19en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster