• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çiğ olarak tüketilebilen bazı sebzelerin nitrat içerikleri üzerine bir araştırma

Tarih

1998

Yazar

Üstün, N. Şule
Tosun, İlkay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışma Samsun ve çevresinde yetiştirilen ve çiğ olarak tüketilen kırmızı lahana, hıyar, domates, havuç, biber, marul, beyaz turp, maydonoz, roka ve terenin nitrat içeriklerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Vücuda alınan az miktardaki nitrat mide barsak sisteminde nitrite indirgenerek özellikle küçük çocuklarda methemoglobiriemi (siyanoz)' ye yol açarak toksik etkili olabilmektedir. Nitritin ana kaynağı olan nitrat kuru maddede ortalama olarak kırmızı lahanada 129.77, hıyarda 229.65, domateste 334.80, havuçta 438.47, biberde 757.42, marulda 3169.26, beyaz turpta 5342.01, maydönozda 6581.97,'rokada 7426.40, terede ise 8738.37 mg/kg olarak bulunmuştur.
 
The nitrate contents of some raw consumed vegetables -red cabbage, cucumber, tomato, carrot, pepper, lettuce, white raddish, parsley, rocket and cress- grown around Samsun were determined.. , The small doses of nitrate may cause cyanosis (methemoglobinemia) because of the reduction of nitrate to nitrite in the gastrointestinal tract of especially the infants. The mean values of nitrate (as dry matter), that can be considered as the index of the amount of nitrite was found as 129.77 mg/kg in red cabbage, 229.65 mg/kg in cucumber, 334.80 mg/kg in tomato, 438.47 mg/kg in carrot, 757.42 mg/kg in pepper, 3169.26 mg/kg in lettuce, 5342.01 ling/kg in white raddish, 6581.97 mg/kg in parsley, 7426.40 mg/kg in rocket and 8738.37 mg/kg in cress.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

13

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRFNE1EQXc=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7852

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.