Effects of various fat levels and sources on blood cholosterol levels in rabbits
Özet
Bu çalışma farklı yağ kaynakları (hayvansal yağ ve bitkisel yağ) ve düzeylerinin (%0, % 2.5 ve % 5) tavşanlarda çeşitli kan parametreleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, herbirinde erkek ve dişi alt grupları bulunan 5 farklı grup oluşturulmuş (Grup 1 % 0 yağ, grup 2 %2.5 BY, grup 3 % 5 BY grup 4 % 2.5 HY, grup 5 % 5 HY) ve hayvanlar bu gruplara dağıtılmıştır. Denemenin sonucunda tavşan kanındaki parametrelerin ( LDL-C_1 total kolesterol, fosfolipid, HDL-C_1 trigliserid, serbest kolesterol) farklı yağ kaynakları ve seviyelerinden farklı düzeyde etkilendikleri ve hayvansal yağların bu parametreleri artırıcı yönde etki yaptıkları belirlenmiştir. In this research it was aimed to determine the effets of different fat sources (animal fat and vegetable oil) and different fat levels (0 % 2.5 and 5 %) on various blood parameters of rabbits. With this aim, 5 different group (each of with male and female sub-groups) were established (Group 10 % fat, group 22.5 % vegetable oil (VO), group 35 % vegetable oul group 42.5 % animal fat (AF), group 55 % animal fat) and animals were allocated into these groups. At the end of the experiment, it was determined that blood parameters ( LDL-C_1 total cholesterol, phospolipid, HDL-C_1 tryglyceride, free cholesterol) were influenced by different fat sources and levels at different manner and animal fats increased these blood parameters.
Kaynak
Tarım Bilimleri DergisiCilt
4Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRek9UYzM=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7682