Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMut, Zeki
dc.contributor.authorKöse, Özge Doğanay Erbaş
dc.contributor.authorAkay, Hasan
dc.date.accessioned2020-06-21T10:26:19Z
dc.date.available2020-06-21T10:26:19Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1308-7576
dc.identifier.issn1308-7584
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRMk9Ea3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7632
dc.description.abstractYulaf insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir tahıldır. Bu çalışmada dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilmekte olan 81 yulaf çeşidinin üç çevredeki tane kimyasal içeriği araştırılmıştır. Çalışma 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme sezonlarında Samsun-Kurupelit ve 2008-2009 yetiştirme sezonunda Bafra'da 9 X 9 alfa latis deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Birleştirilmiş varyans analiz sonuçları incelenen tüm özelliklerin çeşitlere göre önemli oranda değiştiğini göstermiştir. Ayrıca, çeşitçevre interaksiyonu tüm özellikler için önemli olmuştur. Çevrelerin ortalamasına göre; çeşitlerin protein oranı % 10.28 ile 13.70, yağ oranı % 3.10 ile 6.37, nişasta oranı % 33.45 ile 46.28, ?-glukan oranı % 2.17 ile 3.40, ADF değeri % 13.56 ile 18.54, NDF değeri % 31.35 ile 37.57, potasyum içeriği 3.95 ile 6.19 g/kg, magnezyum içeriği 1.20 ile 1.75 g/kg, fosfor içeriği 3.07 ile 4.32 g/kg ve kalsiyum içeriği ise 0.30 ile 0.52 g/kg arasında değişmiştir. Biplot grafiğine göre; Dal çeşidi, ADF ve NDF değerleri, Capa çeşidi K, Ca, Mg ve protein oranı, CROA 43 çeşidi P içeriği, Barra, Yeşilköy1779, Kermit, Faikbey ve Calibre-A çeşitleri ?-glukan ve nişasta oranı bakımından ön plana çıkan çeşitler olmuşturen_US
dc.description.abstractOat is an important cereal as human food and animal feed. In this study, the chemical content of 81 oat cultivars grown in different country of the world was investigated at 3 environments. This study was carried out during the 2007-2008 and 2008-2009 growing seasons in Samsun-Kurupelit and Bafra environments, using a 99 alpha-lattice incomplete block design with three replicates. Analysis of the combined data showed significant genotypic differences for all investigated traits. Also, the cultivar environment interaction was significant for all traits. According to the average of the environments, among the cultivars, protein content varied from 10.28 to 13.70 %, fat content from 3.10 to 6.37 %, starch content ranged from 33.45 to 46.28 %, ?-glucan content from 2.17 to 3.40 %, ADF from 13.56 to 18.54 %, NDF from 31.35 to 37.57 %, K concentration from 3.95 to 6.19 g kg-1, Mg concentration from 1.20 to 1.75 g kg, P concentration from 3.07 to 4.32 g kg-1 and Ca concentration 0.30 to 0.52 g kg-1. According to Biplot graph; ADF and NDF values for Dal varieties; K, Ca, Mg and protein ratios for the capa variety; P content for CROA 43 varieties; ?-glucan and starch ratiofor Barra, Yeşilköy-1779, Kermit, Faikbey and Caliber-A varieties were found in the foreground in terms of propertiesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleFarklı Yulaf (Avena sativa L.) Çeşitlerinin Kimyasal Kalite Özelliklerien_US
dc.title.alternativeChemical Quality Properties of Different Oat (Avena sativa L.) Cultivarsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume27en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage347en_US
dc.identifier.endpage356en_US
dc.relation.journalYüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster