• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı Yulaf (Avena sativa L.) Çeşitlerinin Kimyasal Kalite Özellikleri

Date

2017

Author

Mut, Zeki
Köse, Özge Doğanay Erbaş
Akay, Hasan

Metadata

Show full item record

Abstract

Yulaf insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir tahıldır. Bu çalışmada dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilmekte olan 81 yulaf çeşidinin üç çevredeki tane kimyasal içeriği araştırılmıştır. Çalışma 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme sezonlarında Samsun-Kurupelit ve 2008-2009 yetiştirme sezonunda Bafra'da 9 X 9 alfa latis deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Birleştirilmiş varyans analiz sonuçları incelenen tüm özelliklerin çeşitlere göre önemli oranda değiştiğini göstermiştir. Ayrıca, çeşitçevre interaksiyonu tüm özellikler için önemli olmuştur. Çevrelerin ortalamasına göre; çeşitlerin protein oranı % 10.28 ile 13.70, yağ oranı % 3.10 ile 6.37, nişasta oranı % 33.45 ile 46.28, ?-glukan oranı % 2.17 ile 3.40, ADF değeri % 13.56 ile 18.54, NDF değeri % 31.35 ile 37.57, potasyum içeriği 3.95 ile 6.19 g/kg, magnezyum içeriği 1.20 ile 1.75 g/kg, fosfor içeriği 3.07 ile 4.32 g/kg ve kalsiyum içeriği ise 0.30 ile 0.52 g/kg arasında değişmiştir. Biplot grafiğine göre; Dal çeşidi, ADF ve NDF değerleri, Capa çeşidi K, Ca, Mg ve protein oranı, CROA 43 çeşidi P içeriği, Barra, Yeşilköy1779, Kermit, Faikbey ve Calibre-A çeşitleri ?-glukan ve nişasta oranı bakımından ön plana çıkan çeşitler olmuştur
 
Oat is an important cereal as human food and animal feed. In this study, the chemical content of 81 oat cultivars grown in different country of the world was investigated at 3 environments. This study was carried out during the 2007-2008 and 2008-2009 growing seasons in Samsun-Kurupelit and Bafra environments, using a 99 alpha-lattice incomplete block design with three replicates. Analysis of the combined data showed significant genotypic differences for all investigated traits. Also, the cultivar environment interaction was significant for all traits. According to the average of the environments, among the cultivars, protein content varied from 10.28 to 13.70 %, fat content from 3.10 to 6.37 %, starch content ranged from 33.45 to 46.28 %, ?-glucan content from 2.17 to 3.40 %, ADF from 13.56 to 18.54 %, NDF from 31.35 to 37.57 %, K concentration from 3.95 to 6.19 g kg-1, Mg concentration from 1.20 to 1.75 g kg, P concentration from 3.07 to 4.32 g kg-1 and Ca concentration 0.30 to 0.52 g kg-1. According to Biplot graph; ADF and NDF values for Dal varieties; K, Ca, Mg and protein ratios for the capa variety; P content for CROA 43 varieties; ?-glucan and starch ratiofor Barra, Yeşilköy-1779, Kermit, Faikbey and Caliber-A varieties were found in the foreground in terms of properties
 

Source

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

27

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRMk9Ea3hNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7632

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.