Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSavaşan, Serap
dc.contributor.authorKırkan, Şükrü
dc.contributor.authorErbaş, Göksel
dc.contributor.authorParın, Uğur
dc.contributor.authorÇiftci, Alper
dc.date.accessioned2020-06-21T10:26:01Z
dc.date.available2020-06-21T10:26:01Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1016-3573
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpFek56YzFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7531
dc.description.abstractEnterokoklar insan ve hayvanlarda kommensal olarak bulunan ve özel koşullarda hastalığa neden olan bakterilerdir. Hastalığın oluşumunda birçok virülens faktörü rol oynamaktadır. Bu çalışmada balıklardan enterokok izolasyonu ve izole edilen enterokoklarda virülens faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Ege bölgesinde bulunan balık işletmelerinden toplanan balıklardan 26 (%13) adet Enterococcus faecalis izole edilmiştir. İzolatlarda sitolizin ve jelatinaz aktivitesi ile birlikte agregasyon substans üretimi incelenmiştir. İzolatların hiçbirisinde sitolizin aktivitesi tespit edilememiştir. İzolatların %27'sinde agregasyon substans üretimi ve %11,5'inde ise jelatinaz aktivitesi saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; balık kökenli enterokoklarda önemli virülens faktörlerinin varlığı belirlenmiş ve bu suşların insan ve hayvanlarda hastalık oluşturma potansiyeli olduğu kanısına varılmıştıren_US
dc.description.abstractEnterococci are commensal organisms of human and animals, and may cause diseases in particular conditions. Several virulence factors are responsible in the production of diseases. The aim of this study was to isolate enterococci from fish and to determine virulence factors of the isolates. A total of 26 (13%) Enterococcus faecalis strains were isolated from live, moribund and dead fish collected from fish farms in Aegian Region. Cytolysin and gelatinase activities and aggregation substance production of these strains were examined.Cytolysin production was not detected in any of E. faecalis strains. Of 26 strains tested, 27% was found to produce aggregation substance. Gelatinase activity was found in 11.5% of strains. The presence of strains with important virulence factors in enterococci from fish was established. It was suggested that these strains have the potential of producing disease in human and animalsen_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleThe Determination of Virulence Factors among Fish Originated Enterococcien_US
dc.title.alternativeBalık Kökenli Enterokoklarda Bazı Virülens Faktörlerinin Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume27en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage98en_US
dc.identifier.endpage103en_US
dc.relation.journalEtlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster