The Determination of Virulence Factors among Fish Originated Enterococci
Özet
Enterokoklar insan ve hayvanlarda kommensal olarak bulunan ve özel koşullarda hastalığa neden olan bakterilerdir. Hastalığın oluşumunda birçok virülens faktörü rol oynamaktadır. Bu çalışmada balıklardan enterokok izolasyonu ve izole edilen enterokoklarda virülens faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Ege bölgesinde bulunan balık işletmelerinden toplanan balıklardan 26 (%13) adet Enterococcus faecalis izole edilmiştir. İzolatlarda sitolizin ve jelatinaz aktivitesi ile birlikte agregasyon substans üretimi incelenmiştir. İzolatların hiçbirisinde sitolizin aktivitesi tespit edilememiştir. İzolatların %27'sinde agregasyon substans üretimi ve %11,5'inde ise jelatinaz aktivitesi saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; balık kökenli enterokoklarda önemli virülens faktörlerinin varlığı belirlenmiş ve bu suşların insan ve hayvanlarda hastalık oluşturma potansiyeli olduğu kanısına varılmıştır Enterococci are commensal organisms of human and animals, and may cause diseases in particular conditions. Several virulence factors are responsible in the production of diseases. The aim of this study was to isolate enterococci from fish and to determine virulence factors of the isolates. A total of 26 (13%) Enterococcus faecalis strains were isolated from live, moribund and dead fish collected from fish farms in Aegian Region. Cytolysin and gelatinase activities and aggregation substance production of these strains were examined.Cytolysin production was not detected in any of E. faecalis strains. Of 26 strains tested, 27% was found to produce aggregation substance. Gelatinase activity was found in 11.5% of strains. The presence of strains with important virulence factors in enterococci from fish was established. It was suggested that these strains have the potential of producing disease in human and animals
Kaynak
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji DergisiCilt
27Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpFek56YzFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/7531