Show simple item record

dc.contributor.authorKaya, Pınar Sökülmez
dc.date.accessioned2020-06-21T10:25:50Z
dc.date.available2020-06-21T10:25:50Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1307-2048
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRreE9USXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7438
dc.description.abstractSamsun ilindeki çalışan ve çalışmayan kadınların, evde besin hazırlama ve hazır gıda tüketim farklılıklarını saptamaktır. Çalışmada 76 çalışmayan, 91 çalışan olmak üzere toplam 167 kadına besin hazırlama, pişirme, saklama durumlarını sorgulayan anket uygulanmıştır. Sonuçlar, SPSS 21.0 ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizi sayı, yüzde Kikare testi ile değerlendirilmiştir. Tüm istatistiksel analizlerde p0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Çalışan ve çalışmayan kadınların sırasıyla %9.9 ve %39.5i salçasını (p0.01); %26.4 ve %51.3ü tarhanayı (p0.05); %1.1 ve %11.8i ketçap/mayonezi (p0.05); %30.8 ve %55.3i sebze kurutmasını (p0.05) kendi evinde yaptığı saptanmıştır. Dondurulmuş et, dondurulmuş sebze, kurutulmuş sebze, konserve gıda, et suyu tableti, hazır pasta, kek, hazır sütlü tatlıların tüketim sıklığı açısından çalışan ve çalışmayan kadınlar arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır (p0.05). Çalışan kadınların %24.2'si, çalışmayan kadınların %7.9'u haftada 2-3 kez; yine sırasıyla çalışan ve çalışmayan kadınların %62.7 ve %68.4 ü iki haftada bir ya da ayda bir kez dışarıda yemek yedikleri saptanmıştır (p0.05). Çalışma hayatı olsa bile hala ailesinin beslenmesinden birinci derecede sorumlu olan kadınlardır. Bu nedenle sağlıklı besin hazırlama, saklama, pişirme, hazır gıda tüketimi ile ilgili konularında eğitim alması önemlidir.en_US
dc.description.abstractThe working and non-working womens food preparation and consumption of food ready at home to determine their status in Samsun. This study includes 167 women (76 working, 91 non-working). Women food preparation, cooking, storage, query the status questionnaire was administered. The results were evaluated by using SPSS 21.0, percents and Chi Square test were used. In all tests, p<0.05 were considered significant. The working and nonworking women, respectively, 9.9% and 39.5% paste (p<0.01); 26.4% and 51.3% tarhana (p<0.05); 1.1% and 11.8% ketchup / mayonnaise (p<0.05); 30.8% and 55.3% ii drying vegetables (p<0.05) are doing in their own home. There was not statistically significant differences between of working and non-working women, in respect to frozen meat, frozen vegetables, dried the frequency of consumption of dairy desserts (p>0.05). Working and non-working women, respectively, 24.2% and 7.9% 2-3 times a week; still respectively, 62.7% and 68.4%, two weeks or once a month, it was determined that diner outside (p<0.05).: Even though working life of women is still the primary responsibility of feeding the family. Therefore, healthy food preparation, storage, cooking, fast food consumption in matters related to education of women is important.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGenel ve Dahili Tıpen_US
dc.titleThe Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsunen_US
dc.title.alternativeSamsun İlinde, Çalışan ve Çalışmayan Kadınların, Evde Besin Hazırlama ve Hazır Gıda Tüketim Durumlarıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage5en_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Family Medicine and Primary Careen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record