• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun

Tarih

2015

Yazar

Kaya, Pınar Sökülmez

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Samsun ilindeki çalışan ve çalışmayan kadınların, evde besin hazırlama ve hazır gıda tüketim farklılıklarını saptamaktır. Çalışmada 76 çalışmayan, 91 çalışan olmak üzere toplam 167 kadına besin hazırlama, pişirme, saklama durumlarını sorgulayan anket uygulanmıştır. Sonuçlar, SPSS 21.0 ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizi sayı, yüzde Kikare testi ile değerlendirilmiştir. Tüm istatistiksel analizlerde p0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Çalışan ve çalışmayan kadınların sırasıyla %9.9 ve %39.5i salçasını (p0.01); %26.4 ve %51.3ü tarhanayı (p0.05); %1.1 ve %11.8i ketçap/mayonezi (p0.05); %30.8 ve %55.3i sebze kurutmasını (p0.05) kendi evinde yaptığı saptanmıştır. Dondurulmuş et, dondurulmuş sebze, kurutulmuş sebze, konserve gıda, et suyu tableti, hazır pasta, kek, hazır sütlü tatlıların tüketim sıklığı açısından çalışan ve çalışmayan kadınlar arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır (p0.05). Çalışan kadınların %24.2'si, çalışmayan kadınların %7.9'u haftada 2-3 kez; yine sırasıyla çalışan ve çalışmayan kadınların %62.7 ve %68.4 ü iki haftada bir ya da ayda bir kez dışarıda yemek yedikleri saptanmıştır (p0.05). Çalışma hayatı olsa bile hala ailesinin beslenmesinden birinci derecede sorumlu olan kadınlardır. Bu nedenle sağlıklı besin hazırlama, saklama, pişirme, hazır gıda tüketimi ile ilgili konularında eğitim alması önemlidir.
 
The working and non-working womens food preparation and consumption of food ready at home to determine their status in Samsun. This study includes 167 women (76 working, 91 non-working). Women food preparation, cooking, storage, query the status questionnaire was administered. The results were evaluated by using SPSS 21.0, percents and Chi Square test were used. In all tests, p<0.05 were considered significant. The working and nonworking women, respectively, 9.9% and 39.5% paste (p<0.01); 26.4% and 51.3% tarhana (p<0.05); 1.1% and 11.8% ketchup / mayonnaise (p<0.05); 30.8% and 55.3% ii drying vegetables (p<0.05) are doing in their own home. There was not statistically significant differences between of working and non-working women, in respect to frozen meat, frozen vegetables, dried the frequency of consumption of dairy desserts (p>0.05). Working and non-working women, respectively, 24.2% and 7.9% 2-3 times a week; still respectively, 62.7% and 68.4%, two weeks or once a month, it was determined that diner outside (p<0.05).: Even though working life of women is still the primary responsibility of feeding the family. Therefore, healthy food preparation, storage, cooking, fast food consumption in matters related to education of women is important.
 

Kaynak

Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Cilt

9

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRreE9USXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7438

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.