Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBodrumlu, Emre
dc.contributor.authorKöprülü, Hülya
dc.contributor.authorSümer, A. Pınar
dc.date.accessioned2020-06-21T10:14:15Z
dc.date.available2020-06-21T10:14:15Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1302-4817
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRnNE5EVTE=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/6973
dc.description.abstractKötü ağız kokusu veya halitozis insanlar için sosyal ve psikolojik sorunlara neden olan, yaygın görülen bir problemdir. Halitozis; gerçek halitozis, yalancı halitozis ve halitofobi olarak sınıflandırılabilir. Halitozis'in etyolojisinde pek çok faktör olmasına rağmen, çoğu vakada lokal faktörler büyük rol oynar ve ağız kokusunun %90 nedeni periodontal hastalıklar, diş çürükleri veya kötü oral hijyen gibi ağız içi faktörlerdir. Dilin arka sırtında Gram (-) bakterilerin birikmesi halitozis'e neden olabilmektedir. Uçucu sülfür bileşenleri (USB) ve diğer uçucu bileşenlerin mikrobiyal putrefaksiyonu sonucu ağız içi kaynaklı koku oluşmaktadır. Kötü ağız kokusunun tedavisinde, uçucu sülfür bileşenlerinin uçucu olmayan ürünlere dönüştürülmesi ve/veya ağız içi bakteri birikiminin azaltılması üzerine yoğunlaşılmalıdır. Genelde tıp doktoru ve diş hekimleri halitozis'in nedenleri ve tedavisi konularını ihmal edilebilmektedir. Bu makalede halitozis'in etyolojisi, prevalansı, sınıflandırılması, teşhis kriterleri ve tedavi ihtiyaçları ile ilgili bilgiler verilmektedir.en_US
dc.description.abstractOral malodor or halitosis is a common problem in humans, and is a social and psychological handicap for those affected by it. Halitosis is classified into group of genuine halitosis, pseudo-halitosis and halitophobia. Although halitosis has a multifactorial etiology, localized factors play the major role in most cases and 90 % of oral odor originates from oral sources such as periodontal diseases, carious teeth or poor oral hygiene. The Gr (-) bacterial accumulation on the posterior dorsum of the tongue can cause halitosis. Malodour ofintraoral origin is the result of microbial putrefaction, during which volatile sulphur compounds (VSC) and other volatile compounds are produced. The treatment of oral malodour can therefore be focused on the reduction of the intraoral bacterial load and/or the conversion of VSC to nonvolatile substrates. In general, physicians and dentists may poorly inform about the causes and treatments for halitosis. This article reviews the current understanding of the etiologies of halitosis and introduces the examination protocol, prevalence, classification system and treatment strategies for halitosis.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.titleHalitozis: Teşhis, sınıflama ve tedavien_US
dc.title.alternativeHalitozis: Diagnosis, classification and treatmenten_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage115en_US
dc.identifier.endpage121en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniv. Diş Hekimliği Derg.en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster