• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Halitozis: Teşhis, sınıflama ve tedavi

Date

2005

Author

Bodrumlu, Emre
Köprülü, Hülya
Sümer, A. Pınar

Metadata

Show full item record

Abstract

Kötü ağız kokusu veya halitozis insanlar için sosyal ve psikolojik sorunlara neden olan, yaygın görülen bir problemdir. Halitozis; gerçek halitozis, yalancı halitozis ve halitofobi olarak sınıflandırılabilir. Halitozis'in etyolojisinde pek çok faktör olmasına rağmen, çoğu vakada lokal faktörler büyük rol oynar ve ağız kokusunun %90 nedeni periodontal hastalıklar, diş çürükleri veya kötü oral hijyen gibi ağız içi faktörlerdir. Dilin arka sırtında Gram (-) bakterilerin birikmesi halitozis'e neden olabilmektedir. Uçucu sülfür bileşenleri (USB) ve diğer uçucu bileşenlerin mikrobiyal putrefaksiyonu sonucu ağız içi kaynaklı koku oluşmaktadır. Kötü ağız kokusunun tedavisinde, uçucu sülfür bileşenlerinin uçucu olmayan ürünlere dönüştürülmesi ve/veya ağız içi bakteri birikiminin azaltılması üzerine yoğunlaşılmalıdır. Genelde tıp doktoru ve diş hekimleri halitozis'in nedenleri ve tedavisi konularını ihmal edilebilmektedir. Bu makalede halitozis'in etyolojisi, prevalansı, sınıflandırılması, teşhis kriterleri ve tedavi ihtiyaçları ile ilgili bilgiler verilmektedir.
 
Oral malodor or halitosis is a common problem in humans, and is a social and psychological handicap for those affected by it. Halitosis is classified into group of genuine halitosis, pseudo-halitosis and halitophobia. Although halitosis has a multifactorial etiology, localized factors play the major role in most cases and 90 % of oral odor originates from oral sources such as periodontal diseases, carious teeth or poor oral hygiene. The Gr (-) bacterial accumulation on the posterior dorsum of the tongue can cause halitosis. Malodour ofintraoral origin is the result of microbial putrefaction, during which volatile sulphur compounds (VSC) and other volatile compounds are produced. The treatment of oral malodour can therefore be focused on the reduction of the intraoral bacterial load and/or the conversion of VSC to nonvolatile substrates. In general, physicians and dentists may poorly inform about the causes and treatments for halitosis. This article reviews the current understanding of the etiologies of halitosis and introduces the examination protocol, prevalence, classification system and treatment strategies for halitosis.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniv. Diş Hekimliği Derg.

Volume

6

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRnNE5EVTE=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/6973

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.