Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, İbrahim
dc.contributor.authorPekgöz, Muhammed
dc.date.accessioned2023-10-09T05:27:45Z
dc.date.available2023-10-09T05:27:45Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-02-15
dc.identifier.citationPekgöz, M. (2022). Bafra şartlarında bazı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılması. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/142148.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/34314
dc.description.abstractBu çalışma, Bafra şartlarında bazı macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Akçalar, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Kansur, Sarıefe ve Tarm Beyazı-98 olmak üzere 9 macar fiği çeşidi yer almıştır. Bu çalışmada bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, kuru madde oranı, ham kül oranı, ADF oranı, NDF oranı, nispi yem değeri ve makro besin elementlerinden kalsiyum, potasyum ve magnezyum oranları incelenmiştir. Bu araştırmada; çeşitlere göre değişmek üzere bitki boyu 72.3-89.9 cm, yeşil ot verimi 2127-3378 kg/da, kuru ot verimi 451-724 kg/da, ham protein oranı % 22.74-26.60, ham protein verimi 109-177 kg/da, kuru madde oranı % 88.27-88.81, ham kül oranı % 5.89-6.74, ADF oranı % 25.48-29.59, NDF oranı% 35.10-40.36, nispi yem değeri 153-184, kalsiyum oranı % 1.26-1.41, potasyum oranı %3.21-3.53 ve magnezyum oranı % 0.23-0.25 arasında belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yüksek ham protein verimi açısından Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002 ve Aygün çeşitlerinin, yüksek kuru ot verimi açısından ise belirtilen çeşitlere ilaveten Budak ve Akçalar çeşitleri de Bafra şartlarında ön plana çıkan macar fiği çeşitleridir.en_US
dc.description.abstractIn Bafra conditions, some hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) it was conducted for the purpose of comparing the dry grass and nutritional values of its varieties. In this study, 9 Hungarian vetch varieties were used. The Hungarian vetch varieties used are Akçalar, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Kansur, Sarıefe and Tarm Beyazı-98. Examined traits in this study are yield and nutritional value, plant height, green grass yield, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, dry matter ratio, raw ash ratio, ADF ratio, NDF ratio, relative feed value and macronutrients such as ratio calcium, potassium, magnesium. In this study; plant heights 72.3-89.9 cm, green grass yield between 2127-3378 kg/da, hay yield 451-724 kg/da, crude protein ratio 22.74-26.60 %, crude protein yield 109-177.33 kg/da, dry matter content 88.27-88.81 %, raw ash content 5.89-6.74 %, ADF 25.48-29.59 %, NDF 35.10-40.36%, relative feed value 153-184, calcium 1.26-1.41 %, potassium 3.21-3.53 % and magnesium was determined between 0.23-0.25 %. As a result of the research, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002 and Aygün varieties have high crude protein yield, dry grass yield are mentioned as well as Budak and Akçalar varieties are Hungarian vetch varieties that stand out in Bafra conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMacar fiği (Vicia pannonica Crantz)en_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectbesin değerien_US
dc.subjectkuru ot verimien_US
dc.subjectham protein verimien_US
dc.subjectHungarian vetchen_US
dc.subjectyielden_US
dc.subjectnutritional valuesen_US
dc.subjecthay yielden_US
dc.subjectcrude protein yielden_US
dc.titleBafra şartlarında bazı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeAn investigation about comparing dry hay yield and nutritive components of some Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) cultivars at Bafra conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-6473-719Xen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-5372-6222en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record