• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bafra şartlarında bazı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılması

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Tez (3.939Mb)

Tarih

2022

Yazar

Pekgöz, Muhammed

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Pekgöz, M. (2022). Bafra şartlarında bazı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılması. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Özet

Bu çalışma, Bafra şartlarında bazı macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin kuru ot ve besin değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Akçalar, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Kansur, Sarıefe ve Tarm Beyazı-98 olmak üzere 9 macar fiği çeşidi yer almıştır. Bu çalışmada bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, kuru madde oranı, ham kül oranı, ADF oranı, NDF oranı, nispi yem değeri ve makro besin elementlerinden kalsiyum, potasyum ve magnezyum oranları incelenmiştir. Bu araştırmada; çeşitlere göre değişmek üzere bitki boyu 72.3-89.9 cm, yeşil ot verimi 2127-3378 kg/da, kuru ot verimi 451-724 kg/da, ham protein oranı % 22.74-26.60, ham protein verimi 109-177 kg/da, kuru madde oranı % 88.27-88.81, ham kül oranı % 5.89-6.74, ADF oranı % 25.48-29.59, NDF oranı% 35.10-40.36, nispi yem değeri 153-184, kalsiyum oranı % 1.26-1.41, potasyum oranı %3.21-3.53 ve magnezyum oranı % 0.23-0.25 arasında belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yüksek ham protein verimi açısından Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002 ve Aygün çeşitlerinin, yüksek kuru ot verimi açısından ise belirtilen çeşitlere ilaveten Budak ve Akçalar çeşitleri de Bafra şartlarında ön plana çıkan macar fiği çeşitleridir.
 
In Bafra conditions, some hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) it was conducted for the purpose of comparing the dry grass and nutritional values of its varieties. In this study, 9 Hungarian vetch varieties were used. The Hungarian vetch varieties used are Akçalar, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Kansur, Sarıefe and Tarm Beyazı-98. Examined traits in this study are yield and nutritional value, plant height, green grass yield, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, dry matter ratio, raw ash ratio, ADF ratio, NDF ratio, relative feed value and macronutrients such as ratio calcium, potassium, magnesium. In this study; plant heights 72.3-89.9 cm, green grass yield between 2127-3378 kg/da, hay yield 451-724 kg/da, crude protein ratio 22.74-26.60 %, crude protein yield 109-177.33 kg/da, dry matter content 88.27-88.81 %, raw ash content 5.89-6.74 %, ADF 25.48-29.59 %, NDF 35.10-40.36%, relative feed value 153-184, calcium 1.26-1.41 %, potassium 3.21-3.53 % and magnesium was determined between 0.23-0.25 %. As a result of the research, Altınova-2002, Anadolu Pembesi-2002 and Aygün varieties have high crude protein yield, dry grass yield are mentioned as well as Budak and Akçalar varieties are Hungarian vetch varieties that stand out in Bafra conditions.
 

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/142148.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/34314

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.