TRCI bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin karlılık ve etkinlik analizi
Künye
Tosun, H.İ. (2021). TRCI bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin karlılık ve etkinlik analizi. (Doktora tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.Özet
Bu araştırmanın amacı TRC1 bölgesinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı
işletmelerinde yem kullanım etkinliği, verim düzeyi ve karlılık düzeyini farklı üretim
sistemleri itibariyle ortaya koymaktır. Araştırma verileri TRC1 bölgesinde yer alan
Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerinde faaliyet gösteren 145 süt sığırcılığı
işletmesinden anket yoluyla toplanmıştır. İncelenen işletmeler, kümeleme analizi
yardımıyla “Geleneksel”, “Yarı Profesyonel” ve “Profesyonel” olarak üç gruba
ayrılmış ve analizler gruplar itibariyle karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. İşletmelerin
teknik etkinliği ve yem kullanım etkinlikleri Stokastik Sınır modeli ile tahmin
edilmiştir. Araştırma bulguları, inceleme alanında sahip olunan sermaye karşılığında
en yüksek getiriyi profesyonel süt sığırcılığı işletmelerinin elde ettiğini göstermiştir.
TRC1 bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler yaklaşık dördüncü laktasyondaki süt
sığırları ile üretim yapmakta olup, ortalama 195 günlük laktasyon süresinde günde
17,10 kg süt elde etmektedirler. İncelenen işletmeler hayvan başına 18,78 kg kuru
madde kullanmaktadırlar. İnceleme alanında sütün kilogram maliyeti 0.62 TL’dir.
Yapılan etkinlik analizi sonuçlarına göre, işletmelerin teknik etkinlik skorları 0,62 ile
1,00 arasında değişmekte olup, ortalama teknik etkinlik skoru 0,82’dir. TRC1
bölgesindeki süt sığırcılığı işletmeleri üretim miktarında azalma olmaksızın, kullanılan
girdileri %18 azaltma imkânına sahiptirler. İncelenen işletmelerde tahsis ve ekonomik
etkinliği skorları sırasıyla 0.80 ve 0.67’dir. İnceleme alanındaki profesyonel süt
sığırcılığı işletmelerinin teknik, tahsis ve ekonomik etkinlikleri, yarı profesyonel ve
geleneksel işletmelerden daha yüksektir. Araştırma sonuçları ayrıca inceleme alanında
yem kullanım etkinliğinin 0.75 olduğunu ve profesyonel işletmelerin yem kullanım
etkinliğinin geleneksel ve yarı profesyonel işletmelerden daha yüksek olduğunu
göstermiştir. TRC1 bölgesindeki üreticilerin yüksek laktasyon sayılarına sahip yaşlı
hayvanları sürüden çıkarmaları, tüketilen kuru madde miktarlarını sürüdeki
hayvanların süt verimi, kompozisyonu, ihtiyaçlar ve çevresel faktörler göz önünde
bulundurularak belirlemeleri, hayvan refahı ve verim açısından barınak alanı
büyüklüklerini ihtiyaçlar ölçüsünde tekrar düzenlemeleri süt üretiminde teknik
etkinliği arttırabilecektir. Bununla birlikte hayvanların besin maddesi ihtiyaçlarına
göre gruplandırmaları, hasta hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılarak farklı bir
alanda bakım, besleme ve tedavi işlemlerinin gerçekleştirilmesi, dengeli rumen
fermentasyonu ve besinlerin daha verimli kullanımı için hayvanların TMR yöntemi ile
beslenmeleri ve yemleme sıklığının arttırılması inceleme alanında teknik yetersizliği
azaltacaktır. The aim of this research is to reveal the feed use efficiency, productivity and
profitability of dairy farms in terms of different production systems in the TRC1
region. The research data were collected from randomly selected 145 dairy farms by
using structured questionnaire in Gaziantep, Kilis and Adıyaman provinces of TRC1
region, Turkey. The sample farms were divided into three groups such as traditional,
semi-professional and professional with the help of cluster analysis. Comparative
analysis was performed to explore differences in terms of economic performance and
the level of feed use efficiency among farm type having different technologies. Farm
level technical efficiency and feed use efficiency of sample farms was estimated by
using Stochastic Frontier model. The research findings showed that professional dairy
farms achieved the highest return on asset in the TRC1 region. Sample farms used the
cattle having the lactation number of 3,81 and produced 17,10 kg milk per day during
the lactation period, which was 195 days. Dry matter use of sample farms was 18,78
kg per cattle. The production cost of milk was 0,62 TL per kilogram in TRC1 region.
Based on the results of the efficiency analysis, technical efficiency scores varied
between 0.62 and 1.00, and it was 0.82, on average. By eliminating the technical
inefficiency in dairy farms of the TRC1 region, the same production amount would be
achieved by using 18% less input than current one. In sample dairy farms, allocative
and economical efficiency scores were 0.80 and 0.67, respectively. Professional dairy
farms in the study area had higher technical, allocative and econmical efficiency scores
than that of semi-professional and traditional farms. Research results also showed that
the feed use efficiency scores were 0.75, on average, and feed use efficiency of
professional dairy farms was higher than that of conventional and semi-professional
ones. The study recommends that removing old animals having high lactation numbers
from the herd, formulate the amount of dry matter consumed by taking into account
the milk yield, composition, needs and environmental factors, and rearrange the size
of the shelter area in terms of animal welfare and yield in order to increase technical
efficiency scores. In addition, grouping animals according to their nutrient needs,
separating sick animals from healthy animals and performing care, feeding and
treatment processes in a different area, feeding animals with TMR method for balanced
rumen fermentation and more efficient use of nutrients and increasing feeding
frequency may reduce technical inefficiency in the research area.