Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorMuruz, Habip
dc.contributor.authorTürkmen, Muammer
dc.date.accessioned2022-10-19T13:34:43Z
dc.date.available2022-10-19T13:34:43Z
dc.date.issued2021en_US
dc.date.submitted2021-06-07
dc.identifier.citationTürkmen, M. (2021). Sütten kesim öncesi dönemde farklı kaba yem kaynaklarının simental buzağıların performansı ve bazı rumen parametreleri üzerine etkileri. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33592
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/137523.pdf
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, sütten kesim öncesi Simetal buzağıların başlangıç yemine eklenen yonca kuru otu (YO) ve çayır kuru otunun (ÇO) buzağı performansı ve rumen fermentasyon parametrelerine etkilerini araştırmaktır. Yirmi bir dişi Simental buzağı (46.69 ± 4.14 kg doğum ağırlığı) her birinde 7 buzağı bulunan 3 gruba rastgele dağıtıldı. Deneme grupları: (1) Kontrol = yalnızca başlangıç yemi; (2) ÇO = başlangıç yemi + ÇO; ve YO = başlangıç yemi + YO. Tüm buzağılar, 8 haftalık yaşa kadar bireysel kulubelerde barındırıldı. Buzağılara deneme boyunca başlangıç yemi ve kaba yemler ayrı yemliklerde ad libitum sunuldu ve günde iki kez 2.6 L süt verildi. Kuru madde tüketimi haftalık kaydedildi. Canlı ağırlık deneme başında ve deneme sonunda tartıldı. Rumen sıvısı denemenin son gününde alındı. Kaba yemle besleme başlangıç yemi, toplam kuru madde tüketimini (TKMT), günlük canlı ağırlık artışı (GCAA) yemden yararlanma oranını (YYO) etkilemediği bulundu. Rumen pH kontrol grubunda ÇO ve YO tükten buzağılardan daha düşük bulundu (P<0.001). Ayrıca, rumen sıvısındaki asetat ve asetatın propionata oranı ÇO ve YO'da kontrole göre daha yüksek saptanmıştır (P<0.01). Sonuçlar, başlangıç yemine ÇO ve YO ilavesinin sütten kesimde buzağıların büyüme performansını etkilemediğini ancak rumen ortamını olumlu etkilediğini göstermiştir.en_US
dc.description.abstractThe objective of thıs study was to investigate the effcets of alfalfa hay (AH) and grass hay (GH) added to starter feed of precalwing Simmental calves on groth performance and rumen fermentation characteristics. Twenty-one famele Simmental calves (46.69 ± 4.14 of birth weight) were randomly divided into 3 groups of 7 calves each. Dietary treatments were as follows: (1) CON = starter feed only; (2) GH = starter feed + GH; and (3) AH = starter feed + AH. All calves were housed indivudual pens until 8 week of age. They were offered ad libitum starter and forages in separate feeders throughout the experiment and were fed 2.6 L of milk twice daiy. Dry matter consumption was recorded weekly. Body weight was weighed at the beginning and at the end of the trial. Rumen fluid was taken on the last day of the trial. Calves consuming forage had no affect starter feed intake, total dry matter intake (TDMI), avarage daiy gain (ADG) and feed efficiency. Rumen pH was lower in CON than in GH and AH calves (P<0.001). Furthermore, acetate and acetate: propionat proportion in the rumen liquid were observed the greater in GH and AH treatments than in CON (P<0.01). Results indicated that in pre-weaned calves the addition of GH and AH to starter feed did not affect growth performance and positively influenced the rumen environment.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitimi Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectsütten kesim öncesi buzağıen_US
dc.subjectkaba yemen_US
dc.subjectperformansen_US
dc.subjectrumen parametrelerien_US
dc.subjectprecalwing clvesen_US
dc.subjectforage sourceen_US
dc.subjectperformanceen_US
dc.subjectrumen parametersen_US
dc.titleSütten kesim öncesi dönemde farklı kaba yem kaynaklarının simental buzağıların performansı ve bazı rumen parametreleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffect of different forage sources on performance and some rumen parameters of pre-weaned simmental calvesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Veteriner) Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4966-9736en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1975-4545en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster