• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Veteriner) Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Veteriner) Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sütten kesim öncesi dönemde farklı kaba yem kaynaklarının simental buzağıların performansı ve bazı rumen parametreleri üzerine etkileri

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Tez (1.047Mb)

Tarih

2021

Yazar

Türkmen, Muammer

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Türkmen, M. (2021). Sütten kesim öncesi dönemde farklı kaba yem kaynaklarının simental buzağıların performansı ve bazı rumen parametreleri üzerine etkileri. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Özet

Bu çalışmanın amacı, sütten kesim öncesi Simetal buzağıların başlangıç yemine eklenen yonca kuru otu (YO) ve çayır kuru otunun (ÇO) buzağı performansı ve rumen fermentasyon parametrelerine etkilerini araştırmaktır. Yirmi bir dişi Simental buzağı (46.69 ± 4.14 kg doğum ağırlığı) her birinde 7 buzağı bulunan 3 gruba rastgele dağıtıldı. Deneme grupları: (1) Kontrol = yalnızca başlangıç yemi; (2) ÇO = başlangıç yemi + ÇO; ve YO = başlangıç yemi + YO. Tüm buzağılar, 8 haftalık yaşa kadar bireysel kulubelerde barındırıldı. Buzağılara deneme boyunca başlangıç yemi ve kaba yemler ayrı yemliklerde ad libitum sunuldu ve günde iki kez 2.6 L süt verildi. Kuru madde tüketimi haftalık kaydedildi. Canlı ağırlık deneme başında ve deneme sonunda tartıldı. Rumen sıvısı denemenin son gününde alındı. Kaba yemle besleme başlangıç yemi, toplam kuru madde tüketimini (TKMT), günlük canlı ağırlık artışı (GCAA) yemden yararlanma oranını (YYO) etkilemediği bulundu. Rumen pH kontrol grubunda ÇO ve YO tükten buzağılardan daha düşük bulundu (P<0.001). Ayrıca, rumen sıvısındaki asetat ve asetatın propionata oranı ÇO ve YO'da kontrole göre daha yüksek saptanmıştır (P<0.01). Sonuçlar, başlangıç yemine ÇO ve YO ilavesinin sütten kesimde buzağıların büyüme performansını etkilemediğini ancak rumen ortamını olumlu etkilediğini göstermiştir.
 
The objective of thıs study was to investigate the effcets of alfalfa hay (AH) and grass hay (GH) added to starter feed of precalwing Simmental calves on groth performance and rumen fermentation characteristics. Twenty-one famele Simmental calves (46.69 ± 4.14 of birth weight) were randomly divided into 3 groups of 7 calves each. Dietary treatments were as follows: (1) CON = starter feed only; (2) GH = starter feed + GH; and (3) AH = starter feed + AH. All calves were housed indivudual pens until 8 week of age. They were offered ad libitum starter and forages in separate feeders throughout the experiment and were fed 2.6 L of milk twice daiy. Dry matter consumption was recorded weekly. Body weight was weighed at the beginning and at the end of the trial. Rumen fluid was taken on the last day of the trial. Calves consuming forage had no affect starter feed intake, total dry matter intake (TDMI), avarage daiy gain (ADG) and feed efficiency. Rumen pH was lower in CON than in GH and AH calves (P<0.001). Furthermore, acetate and acetate: propionat proportion in the rumen liquid were observed the greater in GH and AH treatments than in CON (P<0.01). Results indicated that in pre-weaned calves the addition of GH and AH to starter feed did not affect growth performance and positively influenced the rumen environment.
 

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/33592
http://libra.omu.edu.tr/tezler/137523.pdf

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [10]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.