Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKılıç, Osman
dc.contributor.authorAydın Eryılmaz, Gamze
dc.contributor.authorÇakır, Serdar
dc.date.accessioned2022-08-25T13:06:50Z
dc.date.available2022-08-25T13:06:50Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationKılıç, O., Aydın Eryılmaz, G. & Çakır, S. (2021). Konvansiyonel meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusundaki görüşleri: Zonguldak ili örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 109-115. Doi: 10.19159/tutad.844679en_US
dc.identifier.issn2148-2306 / 2528-858X
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.19159/tutad.844679
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33391
dc.description.abstractKonvansiyonel tarımın insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, son yıllarda organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yaygınlaşmış ve buna yönelik araştırmalar önem kazanmıştır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Zonguldak ilinde konvansiyonel meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusundaki görüşleri ile gelecekte bu üretim sistemlerine geçme konusundaki düşüncelerinin belirlenmesidir. Araştırma verilerini, konvansiyonel tarım yapan 125 meyve üreticisiyle yapılan anketler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, organik tarımda kimyasal gübre kullanıldığını düşünen üreticilerin oranı % 12.00, tarım ilacı kullanıldığını düşünenlerin oranı % 46.40’dır. İyi tarım uygulamalarında ise üreticilerin % 25.60’ı kimyasal gübre, % 12.80’itarım ilacı kullanılmadığını düşünmektedir. Bu sonuçlar, üreticilerin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıklarını ve bu sistemlerin uygulanma prensiplerinden yeterince haberdar olmadıklarını göstermektedir. Organik tarıma geçmeyi düşünen üreticilerin oranı % 28.00 iken, bu oran iyi tarım uygulamalarında sadece% 8.80’dir. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının üreticiler tarafından benimsenmesi, bu üretim sistemlerinin konvansiyonel tarım ürünlerine göre daha kârlı olmasına bağlıdır. Bu amaçla özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri de dikkate alındığında, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilen desteklerin revize edilmesi gerekir.en_US
dc.description.abstractIn order to eliminate the negative effects of conventional agriculture on human health and the environment, organic agriculture and good agricultural practices have become widespread in recent years and researches on this has gained importance. The aim of this research is to determine the opinions of farmers engaged in conventional fruit farming on organic agriculture and good agricultural practices in Zonguldak province located in the Blacksea Region of Turkey, and their thoughts on the transition to these production systems in the future. Survey data consist of questionnaires conducted with 125 fruit farmers engaged in conventional agriculture. According to the results of the research, the rate of farmers who think that chemical fertilizers are used in organic agriculture is 12.00%, and the rate of those who think that pesticides are used is 46.40%. In good agricultural practices, 25.60% of the farmers think that chemical fertilizers are not used, and 12.80% of them think that pesticides are not used. These results show that the farmers do not have enough knowledge about organic agriculture and good agricultural practices and that they are not sufficiently aware of the application principles of these systems. While the rate of farmers who intend to switch to organic agriculture is 28.00%, this rate is only 8.80% in good agricultural practices. The adoption of organic agriculture and good agricultural practices by farmers depends on the profitability of these farming systems compared to conventional agricultural products. For this purpose, especially considering the increasing input costs in recent years, the supports given to organic agriculture and good agricultural practices should be revised.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherSiirt Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.19159/tutad.844679en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmeyve yetiştiriciliğien_US
dc.subjectorganik tarımen_US
dc.subjectiyi tarım uygulamalarıen_US
dc.subjectsürdürülebilir tarımen_US
dc.subjectZonguldak ilien_US
dc.subjectfruit growingen_US
dc.subjectorganic agricultureen_US
dc.subjectgood agricultural practicesen_US
dc.subjectsustainable agricultureen_US
dc.subjectZonguldak provinceen_US
dc.titleKonvansiyonel meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusundaki görüşleri: Zonguldak ili örneği, Türkiyeen_US
dc.title.alternativeConventional fruit farmers' opinions on organic agriculture and good agricultural practices: The case of Zonguldak province, Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0129-4034en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4440-8687en_US
dc.contributor.institutionauthorKılıç, Osman
dc.contributor.institutionauthorAydın Eryılmaz, Gamze
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage109en_US
dc.identifier.endpage115en_US
dc.relation.journalTürkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster