Show simple item record

dc.contributor.authorÖzen, Tevfik
dc.contributor.authorDemirtaş, İbrahim
dc.date.accessioned2022-05-18T12:48:04Z
dc.date.available2022-05-18T12:48:04Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationOZEN T,DEMİRTAŞ İ (2021). Comparison of the chemical composition and bioactive properties of extracts prepared from the mature Turkish and Brazilian banana peels. International Journal of Chemistry and Technology (IJCT), 5(1), 67 - 76. Doi: 10.32571/ijct.936932.en_US
dc.identifier.issn2602-277X / 2602-277X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.32571/ijct.936932
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33244
dc.descriptionTam Metin / Full Texten_US
dc.description.abstractThe banana (Musa sp.) plant grows in tropical and subtropicalregions. The fruit of the banana is eaten and the peel of thebanana is discarded. In this study, chemical analyzes (HPLCTOF/MS ve GC-MS) and biochemical activities (antioxidantand antimicrobial) of ethyl acetate (Ea) andmethanol/chloroform (Me/Ch) extracts prepared from bananapeel (Bbp) grown in Brazil and banana peel (Tbp) grown inTurkey were investigated. Cetene, 4-hydroxybenzoic, palmitic,linoleic, stearic, gentisic and syringic acid are the mostabundant compounds in the extracts. The total antioxidantactivity of Tbp-Ea (A0.5: 36.84 μg/mL), inhibition of lipidperoxidation of Bbp-Ea (IC50: 3.22 μg/mL), reducing power ofTbp-Me/Ch (A0.5: 4.96 μg/mL), DPPH• scavenging activity ofBbp-Ea (IC50: 8.54 μg/mL), metal chelating activity of Tbp-Ea(IC50: 16.54 μg/mL) and H2O2 scavenging activity of TbpMe/Ch (IC50: 0.36 μg/mL) were found the most effective. Itwas exhibited that extracts were effective against gramnegative and gram-positive bacteria. In conclusion, thephytochemical and biochemical results of the TbP and Bbpextracts will contribute further pharmacological, biochemicaland pharmacological investigations.en_US
dc.description.abstractMuz (Musa sp.) bitkisi tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Muzun meyvesi yenir ve kabuğu atılır. Bu çalışmada Brezilya' da yetişen muz kabuğu (Bbp) ve Türkiye' de yetişen muz kabuğundan (Tbp) hazırlanan etil asetat (Ea) ve metanol/kloroform (Me/Ch) ekstraktlarının kimyasal analizleri (HPLC-TOF/MS ve GC-MS) ve biyokimyasal aktiviteleri (antioksidan ve antimikrobiyal) araştırıldı. Seten, 4- hidroksibenzoik, palmitik, linoleik, stearik, gentisik ve siringik asit ekstraktlarda en bol bulunan bileşiklerdir. Tbp-Ea'nın toplam antioksidan aktivitesi (A0.5:36.84 μg/mL), Bbp-Ea'nın lipid peroksidasyonunun inhibisyonu (IC50: 3.22 μg/mL), TbpMe/Ch'nin gücünü azaltma (A0.5:4.96 μg/mL), Bbp-Ea'nın DPPH• temizleme aktivitesi (IC50: 8.54 μg/mL), Tbp-Ea'nın metal şelatlama aktivitesi (IC50: 16.54 μg/mL) ve TbpMe/Ch'nin H2O2 temizleme aktivitesi (IC50: 0.36 μg/mL) en etkili bulundu. Ekstraktların gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı etkiliğini gösterdi. Sonuç olarak, TbP ve Bbp ekstraktlarının fitokimyasal ve biyokimyasal sonuçları daha ileri farmakolojik, biyokimyasal ve farmakolojik araştırmalara katkı sağlayacaktır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.isversionof10.32571/ijct.936932en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbanana (Musa sp.)en_US
dc.subjectpeel extracten_US
dc.subjectpolyphenolicsen_US
dc.subjectfatty acidsen_US
dc.subjectvolatile compoundsen_US
dc.subjectbioactivityen_US
dc.subjectmuz (Musa sp.)en_US
dc.subjectkabuğu ekstresien_US
dc.subjectpolifenolikleren_US
dc.subjectyağ asitlerien_US
dc.subjectuçucu bileşikleren_US
dc.subjectbiyoaktiviteen_US
dc.titleComparison of the chemical composition and bioactive properties of extracts prepared from the mature Turkish and Brazilian banana peelsen_US
dc.title.alternativeOlgun Türk ve Brezilya muz kabuklarından hazırlanan ekstraktların kimyasal bileşimi ve biyoaktivite özelliklerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0133-5630en_US
dc.contributor.institutionauthorÖzen, Tevfik
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage67en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.relation.journalInternational Journal of Chemistry and Technology (IJCT)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record