• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Kimya Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Kimya Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of the chemical composition and bioactive properties of extracts prepared from the mature Turkish and Brazilian banana peels

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (615.2Kb)

Tarih

2021

Yazar

Özen, Tevfik
Demirtaş, İbrahim

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

OZEN T,DEMİRTAŞ İ (2021). Comparison of the chemical composition and bioactive properties of extracts prepared from the mature Turkish and Brazilian banana peels. International Journal of Chemistry and Technology (IJCT), 5(1), 67 - 76. Doi: 10.32571/ijct.936932.

Özet

The banana (Musa sp.) plant grows in tropical and subtropicalregions. The fruit of the banana is eaten and the peel of thebanana is discarded. In this study, chemical analyzes (HPLCTOF/MS ve GC-MS) and biochemical activities (antioxidantand antimicrobial) of ethyl acetate (Ea) andmethanol/chloroform (Me/Ch) extracts prepared from bananapeel (Bbp) grown in Brazil and banana peel (Tbp) grown inTurkey were investigated. Cetene, 4-hydroxybenzoic, palmitic,linoleic, stearic, gentisic and syringic acid are the mostabundant compounds in the extracts. The total antioxidantactivity of Tbp-Ea (A0.5: 36.84 μg/mL), inhibition of lipidperoxidation of Bbp-Ea (IC50: 3.22 μg/mL), reducing power ofTbp-Me/Ch (A0.5: 4.96 μg/mL), DPPH• scavenging activity ofBbp-Ea (IC50: 8.54 μg/mL), metal chelating activity of Tbp-Ea(IC50: 16.54 μg/mL) and H2O2 scavenging activity of TbpMe/Ch (IC50: 0.36 μg/mL) were found the most effective. Itwas exhibited that extracts were effective against gramnegative and gram-positive bacteria. In conclusion, thephytochemical and biochemical results of the TbP and Bbpextracts will contribute further pharmacological, biochemicaland pharmacological investigations.
 
Muz (Musa sp.) bitkisi tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Muzun meyvesi yenir ve kabuğu atılır. Bu çalışmada Brezilya' da yetişen muz kabuğu (Bbp) ve Türkiye' de yetişen muz kabuğundan (Tbp) hazırlanan etil asetat (Ea) ve metanol/kloroform (Me/Ch) ekstraktlarının kimyasal analizleri (HPLC-TOF/MS ve GC-MS) ve biyokimyasal aktiviteleri (antioksidan ve antimikrobiyal) araştırıldı. Seten, 4- hidroksibenzoik, palmitik, linoleik, stearik, gentisik ve siringik asit ekstraktlarda en bol bulunan bileşiklerdir. Tbp-Ea'nın toplam antioksidan aktivitesi (A0.5:36.84 μg/mL), Bbp-Ea'nın lipid peroksidasyonunun inhibisyonu (IC50: 3.22 μg/mL), TbpMe/Ch'nin gücünü azaltma (A0.5:4.96 μg/mL), Bbp-Ea'nın DPPH• temizleme aktivitesi (IC50: 8.54 μg/mL), Tbp-Ea'nın metal şelatlama aktivitesi (IC50: 16.54 μg/mL) ve TbpMe/Ch'nin H2O2 temizleme aktivitesi (IC50: 0.36 μg/mL) en etkili bulundu. Ekstraktların gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı etkiliğini gösterdi. Sonuç olarak, TbP ve Bbp ekstraktlarının fitokimyasal ve biyokimyasal sonuçları daha ileri farmakolojik, biyokimyasal ve farmakolojik araştırmalara katkı sağlayacaktır.
 

Kaynak

International Journal of Chemistry and Technology (IJCT)

Cilt

5

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.32571/ijct.936932
https://hdl.handle.net/20.500.12712/33244

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [105]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.