Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAcar, Zeki
dc.contributor.authorSoysal, Ayşe Özge Şimşek
dc.contributor.authorDemirkol, Gürkan
dc.contributor.authorAşcı, Özlem Önal
dc.contributor.authorYılmaz, Nuri
dc.contributor.authorArıcı, Yeliz Kaşko
dc.date.accessioned2022-04-18T13:20:17Z
dc.date.available2022-04-18T13:20:17Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationSOYSAL A. Ö. Ş,DEMİRKOL G,AŞCI Ö. Ö,ARICI Y. K,ACAR Z,YILMAZ N (2021). Tuz Stresinin Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.)’de Çimlenme ve Fide Gelişim Özelliklerine Etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2), 301 - 307. Doi: 10.30910/turkjans.787011.en_US
dc.identifier.issn2148-3647 / 2148-3647
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30910/turkjans.787011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33140
dc.descriptionTam Metin / Full Texten_US
dc.description.abstractGünümüzde tarım, artan nüfus için bugünden daha fazla gıda üretmek gibi birçok zorlukla karşıkarşıyadır ancak gıda talebine paralel olarak ürün verimi artmamaktadır. Düşük verim birçok abiyotik stresfaktörüyle ilişkilidir. Tuzluluk, verim ve kaliteyi düşüren büyük bir abiyotik stres faktörüdür. Bu çalışma, Loliummultiflorum’un tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla kurulmuştur. Materyal olarak Lolium multiflorum’unCaramba çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada 11 farklı NaCl dozu (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200mM) uygulanmıştır. Çalışmada, çimlenme oranı,ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu,radikula ve plumula yaş ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı hesaplanmıştır. Araştırmada, tuz stresi tümparametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur. Tuz, dozlara bağlı olarak parametreleri pozitifve negatif etkilemiştir. 20 ve 40 mM tuz dozlarında pozitif etki görülürken, 140 mM tuz dozu ve sonrasındagenellikle negatif etki meydana gelmiştir.en_US
dc.description.abstractToday, the agriculture is facing a lot of difficulties such as producing more food than today for the increasing population but the yielding of crops is not increasing in parallel with the food demand. This study was conducted in order to determine the salinity tolerance of Lolium multiflorum. A Lolium multiflorum cultivar Caramba was used as a material in the study. The salinity stress applications were made in petri dishes with 11 NaCl concentrations (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200 mM). In the study, the values of germination rate, mean germination time (day), the length of radicula and plumula, radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined. In the study, salt stress caused significant differences in all parameters. NaCl affected the parameters positively or negatively depending on application doses in the study. While the positive effects of salt application occurred in 20 and 40 mM, the negative effects of salt application usually occurred in 140 mM.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.30910/turkjans.787011en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectfizyolojik stresen_US
dc.subjectstres fizyolojisien_US
dc.subjectyem bitkisien_US
dc.subjectphysiological toleranceen_US
dc.subjectstress physiologyen_US
dc.subjectforage cropen_US
dc.titleTuz stresinin tek yıllık çim (lolium multiflorum l.)’de çimlenme ve fide gelişim özelliklerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of salt stress on the germination and seedling growth parameters in ıtalian ryegrass (lolium multiflorum l.)en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0484-1961en_US
dc.contributor.institutionauthorAcar, Zeki
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage301en_US
dc.identifier.endpage307en_US
dc.relation.journalTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster